ایمان /عباس جعفری / کارشناس رسانه و محیط زیست
حضرت آیتالله خامنهای رهبرمعظم انقلاب اسلامی اواخر فروردین ماه ۱۴۰۱ در دیداری با مسئولین، در توصیه صریحی خطاب به عوامل اجرایی کشور خواستار دوری آنها از کارهای نمایشی شدند. ایشان در فاصله کمتر از یک ماه در اردیبهشت ۱۴۰۱ نیز در دیداری که با دانشجویان و اعضای تشکلهای دانشجویی داشتند ضمن مطالبه گر دانستن این قشر، به آنان سفارش کردند که از مسئولان کشور کار جدی و واقعی مطالبه کنند و آنها را از کارهای نمایشی بر حذر دارند. مقام معظم رهبری برای سومین مرتبه در سال جاری، هفته گذشته در دیداری که با رئیس و اعضای دولت سیزدهم داشتند مجددا در دومین توصیه خود به آنها به «داشتن نیت الهی و مخلصانه و پرهیز از کارهای نمایشی» اشاره کردند. تاکید مستمر و خردمندانه رهبری بر پرهیز از کار نمایشی نشان از آن دارد که دستیابی به اهداف انقلاب با کارنامه های صوری و اقدامات نمایشی محقق نخواهد شد.
موردی که به کرات در سالهای پس از انقلاب مشاهده شده است و گمان می رود با تاکید ادامه دار مقام معظم رهبری ایشان همچنان نگران آن هستند که این روند ادامه داشته باشد. مسلما باید ساز و کاری در دولت ایجاد شود که مدیرانی که عمده توجه و توان خود را معطوف به انجام اقدامات نمایشی و کارنامه سازی دروغین و بدون پشتوانه و ضمانت اجرایی می کنند شناسایی و توبیخ شوند، نه اینکه بعضا حتی تشویق و ارتقاء شغلی پیدا کنند، زیرا که آحاد مردم عمدتا درک صحیحی از معضلات و مسائل کشور و ضعف های مدیریتی دارند و تبدیل شدن کار نمایشی به یک فرهنگ در بین مدیران و توانمندی غالب آنها آفت بزرگی است که ضمن وارد کردن خسارت های مادی و وقفه زمانی در مسیر پیشرفت کشور، جبران آسیب های معنوی وارده به باورهای مردم نیز سخت و غیرقابل کتمان است.
استان قم سالهاست که قربانی اقدامات نمایشی است همین امر موجب شده تا ترمیم عقب ماندگی های این استان با چالش های جدی و مسائل پیچیده ای مواجه شود. هنگامی که مدیران تمرکز خود را بر فعالیت های نمایشی و زود بازده می گذارند استفاده صحیح از منابع مالی و توان محیط زیستی مبتنی بر مباحث آمایش سرزمینی از اولویت تصمیم گیری خارج می شود و پایداری محیط زیستی منطقه اعم از طبیعی و انسانی به چالش کشیده می شود. معضلات امروز توسعه شهری، صنعتی و کشاورزی استان حاصل تفکر وجود چنین مدیرانی در سنوات گذشته در مناصب مهم تصمیم گیری استان بوده است .
خوشبختانه آنطور که احصاء می شود استاندارفعلی قم به دنبال انجام کارهای نمایشی وزود بازده نیست و تمرکز خود را بر حل مسائل اساسی و تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام گذاشته است. آلودگی شهرک های صنعتی و مدیریت فاضلاب و پسماندهای ویژه صنعتی خروجی، توسعه اصولی شهر بخصوص مسئله اضافه شدن سایت ۵۶۰ هکتاری و نقص مطالعاتی و پشتوانه ضعیف زیر ساختی، مسائل مربوط به بحران کمبود منابع آبی و کسری وحشتناک مخازن آبهای زیر زمینی، کشاورزی ناپایدار و تهدید امنیت غذایی و زیستی منطقه، مهاجرت نامتعارف و ناسازگار با الگوی فرهنگی و دینی استان و حاشیه نشینی مدرن در شهر قم و وجود فساد اداری و صدها معضل و تهدید دیگر به جا مانده دوره های گذشته ازجمله مسائلی است که مسئولین دولت سیزدهم در استان قم باید دنبال راه حل برای آنها باشند و مراقبت کنند خودشان نیز در این دام گسترده کار نمایشی نیفتند.