گفت‌وگوویژه

شهرک لبن دروضعیت قرمز!

گزارش«ندای قم»ازحال ناخوش قطب تولید شیر قم؛

ندای قم/ گزارش / روح اله کرمانی ؛شهرک لبن بعنوان قطب تولید شیراستان قم این روزها وضعیت نامناسبی به لحاظ زیرساختی و بهداشتی دارد که بی توجهی و عدم اتخاذ تصمیمات عملیاتی، درآینده نزدیک مشکل آفرین خواهد شد و تبعات بهداشتی ، اقتصادی و اجتماعی زیادی به همراه خواهد داشت.

به گزارش ندای قم ،شهرک لبن دربلوارخلیج فارس ،روبروی آرامستان بقیع درمسیرجاده روستای جنت آباد از توابع بخش مرکزی قم  منطقه شمس آباد واقع شده است .این شهرک درسال 1379باهدف تجمیع گاوداری های شیری مستقردرحومه شهرقم ورعایت مسائل بهداشتی احداث شدودرهمان سالهای نخست بسیاری از گاوداری های پراکنده دراستان دراین شهرک مستقر شدند.

این شهرک ازهمان ابتدا دارای مشکلات زیرساختی بود ،ولی بعلت رونقی که در سالهای اولیه داشت به چشم نمی آمد و حجم بالای تولید شیردراین شهرک، مازاد برنیاز استان بود وبه کارخانجات شیراستانهای همجوار منتقل می شد..ظرفیت ایجاد شده دراین شهرک396 واحد گاوداری است که از این تعداد300 واحدساخته شده است و212 واحد آن نیز در مقطعی فعال بوده اند ولی امروز حدود 100 واحد فعال هستند و آنها نیز رغبت زیادی به فعالیت ندارند .چرا که ادامه  این شغل باوجود گرانی نهاده ها و خوراک و مشکلات عدیده در شهرک و عدم حمایت از سوی مسئولان دیگربه هیچ وجه برای آنها توجیه ندارد ودرصورت ادامه این وضعیت بازهم شاهد کاهش واحدهای فعال دراین شهرک خواهیم بود.نداشتن مدیریت واحد در شهرک و چندگانگی مدیریت وعدم دخالت صاحبان اصلی شهرک ( صاحبان واحدهای دامداری ) درمدیریت شهرک وتصمیم گیری از خارج مجموعه و عدم پاسخ گوئی و نظارت جدی تصمیم گیران، سبب شده است که شهرک با مشکلات عدیده و به هم تنیده ای مواجه باشد که خروج از آن تصمیمات قاطع نهادهای بالادستی ملی از جمله وزارت جهاد کشاورزی ، سازمان دامپزشکی کشور ودیگردستگاههای مرتبط ملی و استانی را می طلبدکه می بایست در اسرع وقت اتخاذ تصمیم و راهکارارائه دهند. چرا که هرگونه تاخیردراین امر موجب بروزمشکلات زیادی خواهد شدبه راحتی نمی توان آنها را برطرف کرد و تبعات زیادی به همراه خواهد داشت.نکته قابل تامل این است که اداره کل دامپزشکی استان قم پروانه بهداشتی به دامداری های شهرک لبن بعلت عدم رعایت الزامات آن نمی دهد!پس چرا این شهرک اجازه فعالیت دارد!

مشکلات شهرک لبن و پیگیری  مستمر دامداران

تراکم بالاو نزدیکی دامداری ها به یکدیگر، نبود پست قرنطینه، دستگاه لاشه سوز،سیستم خودروی ضدعفونی خودروی و حوضچه آب و آهک در ورودی شهرک وآب بهداشتی مناسب باوجود احداث ایستگاه تصفیه خانه و تولید آب شیرین و بهداشتی ،ورودهای متعدد ، دپوی نامناسب کود، رها بودن زباله ها در سطح شهرک ، خاکی بودن بسیار از کوچه ها ،بالا زدن فاضلاب ، ترددوسکونت افراد غیرمرتبط ، دفن غیر بهداشتی لاشه های دام های معدوم شده ،تغییر کاربری‌های غیرمجاز، ورود غیر مجاز گاو و گوساله به داخل شهرک ،ایجاد باغ گل در داخل شهرک ، وجود سگ‌های بلاصاحب و ولگردو غیره از مشکلات عمده این شهرک می باشد.

با وجود پی گیری مستمردامداران از مجموعه شرکت تعاونی لبن بعنوان متولی نگهداری و نظارت براین شهرک همچنین شرکت بهپرور دامشهر(زیرنظرشرکت جاهد و موسسه جهاد استقلال ) برای رفع مشکلاتی که در بالاذکر شداقدام عملی صورت نگرفت.آنها با ناامیدی از این دو مجموعه به سراغ سازمان جهاد کشاورزی استان قم نیز رفته اندو طی نشستی با مهندس حاجی رضا مدیر سازمان مشکلات خود را بازگو نموده وایشان هم قول پی گیری دادند، ولی بازهم اقدام عملی صورت نپذیرفت و گامی در جهت حل مشکلات برداشته نشد .

عدم ورود جدی دستگاههای مرتبط  به مشکلات شهرک لبن دراستان قم سبب شد ،تولیدکنندگان این شهرک  با نامه نگاری مشکلات خود را به اطلاع بخش های مرتبط با وزارت خانه جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی کشوربرساند و همین نامه نگاری ها سبب شد که مشکلات این شهرک در دستور کاربازرسی سازمان دامپزشکی  قرارگیرد.

روز یکشنبه 18 تیرماه مهندس مهریزی بازرس ویژه سازمان دامپزشکی کل کشور درسفری به قم سرزده از بخش های  مختلف شهرک لبن بازدید کرد.دراین بازدید که بیش از 4 ساعت به طول انجامید بازرس ویژه سازمان دامپزشکی کل کشور به همراه تعدادی از صاحبان دامداری ها که از حضور وی در شهرک مطلع شده بودند ازنزدیک در جریان مشکلات مطرح شده قرار گرفت. وی، وجود بخش زیادی از مشکلات مطرح شده توسط دامداران را تایید و قول پی گیری دادند.

اجازه داده شود شهرک لبن تغییر کاربری دهد

یکی از دامداران درحاشیه این بازدید درگفت و گو با خبرنگارما با اشاره به اینکه بنای شهرک لبن ازابتدا غیر علمی و اشتباه بوده است گفت :درساخت شهرک لبن قانون نظام جامع دامپروری رعایت نشده است و به هیچ وجه به درد دامداری نمی خورد و طرح احداث این شهرک شکست خورده است ولی هیچ مسئولی جرات اعلام آن را ندارد.

وی افزود:امیدواریم دولت انقلابی سیزدهم این جسارت را داشته باشد و ورشکستگی طرح احداث این شهرک را اعلام نماید و دستورات رابرای تغییر کاربری این شهرک صادرنماید ودامداران این شهرک را از مشکلات زیادی که در آن غوطه ور هستند نجات دهند.

وی ادامه داد: متولیان ساخت شهرک لبن باید پاسخگوی دامداران باشند و در صورت احراز تخلفات ، آنها باید به دامداران خسارت دیده در طول سالهای فعالیت این شهرک خسارت بدهند.

مسئول نظارت فنی و بهداشتی شهرک لبن :

شهرک لبن پشتوانه قوی اجرایی و نظارتی ندارد

مسئول نظارت فنی و بهداشتی شهرک لبن نیز در گفت و گو خبرنگار ایمان اظهارداشت:متاسفانه شهرک لبن از یک پشتوانه اجرایی و نظارتی قوی و محکمی برخوردار نیست و همین امرسبب شده است که به دامداران زحمتکش خسارت های زیادی وارد شود.

دکتر امیرمومن پوراظهارداشت :تاکنون درخصوص مشکلات شهرک لبن 315نامه به ارگان ها ، دستگاهها و بخش های مختلف ارسال نموده ایم که متاسفانه درصد کمی از مشکلات برطرف شده است.

وی افزود: درب های غیرمجاز یکی از مشکلات جدی شهرک است که باجود پی گیری های زیادهنوز به طور صددرصد مطمئن مسدود نشده اند.

وی ادامه داد: یکی دیگرازمشکلات، دپو کود مقابل دامداری ها است که با وجود صدوراخطار به دامداری ها هنوز وجود دارد که این کار موجب  آلودگی  شهرک می شود.این درحالی است که می بایست یک محل مناسب و بهداشتی  برای دپو کود در شهرک وجود داشته باشد که وجود ندارد.

مومن پورتصریح کرد: نبود دستگاه لاشه سوز یکی از دیگر مشکلات است که به اطلاع شرکت بهپروردامشهر رسانده ایم و آنهابرای حل این  مشکل بخشی از انتهای شهرک را برای حفرو دفن لاشه ها اختصاص داده اند ولی چون اصولی انجام نمی شود سگ ها لاشه ها را در می آورند که مشکلات بهداشتی به همراه دارد ،با این وجود شاهد رها کردن لاشه ها در سطح شهرک نیزهستیم.

مسئول نظارت فنی و بهداشتی شهرک لبن خاطر نشان کرد : یکی دیگر از مشکلات این شهرک نگهداری گوسفند در کنار گاو هست که بسیار خطرناک است این زمینه با کمک دامداران توانسته ایم این مشکل را به حداقل برسانیم.

بازرس ویژه سازمان دامپزشکی کشور :

مدیریت شهرک لبن باید به دامداران  واگذارشود

بازرس ویژه سازمان دامپزشکی کشور درپایان این بازدید در گفت وگو با خبرنگار ما گفت:علت اصلی بسیاری از مشکلات شهرک لبن چندگانگی درمدیریت و نظارت است که درابتدا امر باید یک متولی برای شهرک انتخاب و مشکلات و پی گیری ها را از آنها مطالبه نمایند.

مهندس مهریزی افزود:امروزبراساس شکایت وارده دامداران شهرک لبن که به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی  واصل شده بود مبنی برمشکلات زیاد این شهرک به قم سفرکردیم و ازنزدیک و بصورت میدانی و ملاقات جهره به چهره با دامداران  درجریان مشکلات قرار گرفتیم.

وی اضافه کرد :مشکلات چندین ساله شهرک لبن را نمی شود یک شبه حل کرد ولی این قول را می دهم که پی گیر جدی مشکلات دامداران این شهرک در سطح وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی کشورباشم.

بخش عمده مشکلات شهرک لبن بعلت چندگانگی درمدیریت است

مهریزی با اشاره به اینکه بخش عمده مشکلات شهرک لبن بعلت چندگانگی درمدیریت است (جهادکشاورزی استان ، جهاد استقلال ، شرکت بهپرور )که باید مدیریت شهرک به صاحبان اصلی شهرک یعنی دامداران واگذار شود گفت:شرکت تعاونی شهرک باید طی یک مدت زمان مشخص که بعدا اعلام خواهم کرد تمام تلاش خود را به کار گیرد و همه دامداران شهرک را ترغیب به عضویت در شرکت تعاونی نماید، اگر یک نفر هم حاضر به عضویت نشود مجبوریم شرکت تعاونی را منحل نماییم ویک تشکل جدید از طریق استانداری و دیگردستگاههای مرتبط تشکیل خواهیم داد که به مراتب قوی تر از شرکت تعاونی عمل خواهد کرد.

بازرس ویژه سازمان دامپزشکی کشوردرادامه از دامداران خواست مشکلات شهرک را بصورت تیتر وار با ارائه  راهکار پیشنهادی در اختیاربنده گذاشته شود تصریح کرد:گزارش مستند این بازدید را درمدت زمان کوتاه آماده و در اختیار بخش های تصمیم گیردر وزارت جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی و احیانا دستگاههای در استان قم ارسال خواهد شد تا اقدامات لازم از سوی آنها صورت پذیرد.

وی بیان داشت :پس از آن تلاش خواهیم کرد جلسه ای با حضورنمایندگان دامداران شهرک (یانمایندگان شرکت تعاونی درصورتی که مورد پذیرش همه دامداران قرارگیرد یا نمایندگانی از تشکل جدیدی که شکل خواهد گرفت) و بخش های مرتبط  در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی کشور تشکیل خواهیم داد وبا اتخاد راهکار و تنظیم صورت جلسه  ای سعی خواهیم کرد اقدامات گام به گام  که براساس اولویت  های که مشخص خواهد شد برای رفع مشکلات دامداران شهرک لبن قم عملیاتی نماییم.

وی خاطرنشان کرد : بخشی از مشکلات شهرک لبن مربوط به ساختار فیزیکی دامداری ها است این موضوع به معاونت تولیدات دامی وزارت جهاد کشاوری مربوط است که به آنها ارجاع خواهد شد تا با استفاده از تجربیات و نظرات علمی نسبت به اصلاح ساختارفیزیکی دامداری ها به لحاظ بهداشتی اقدام شود .

مهندس مهریزی ادامه داد: دربحث مشکلات بهداشتی نیز موارد به مدیرکل دامپزشکی استان منتقل خواهد شد واز وی می خواهیم طی مدت زمان مشخص برای رفع آن اقدام نماید.

مدیرکل دامپزشکی استان قم :

رسیدگی به مشکلات به عهده مدیریت شهرک لبن است

این درحالی است که مدیرکل دامپزشکی استان قم چهارم تیرماه در گفت و گو با ایرنا گفته است: رعایت اصول بهداشتی و قرنطینه‌ای درشهرک لبن مناسب نیست که این می‌تواند باعث متضرر شدن دامدار شود.

حسن توحیدی مهرافزود: تراکم بالا، نزدیکی واحدهای دامی به یکدیگر، دپوی نامناسب کود و فضولات حیوانی، تردد افراد غیرمرتبط ، تغییر کاربری‌های غیرمجاز، وجود سگ‌های بلاصاحب و ولگرد از جمله مشکلات شهرک مذکور می‌باشد.

وی اضافه کرد: عدم مدیریت یکپارچه، ورود و خروج گسترده و بدون مجوز دام و دفن غیر اصولی و غیر بهداشتی لاشه دام های تلف شده از دیگر مشکلات شهرک لبن است.وی ادامه داد: در بعضی از واحدها اصول بهداشتی و نگهداری دام خوب و در بعضی رعایت چندانی نمی‌شود.

توحیدی مهر خاطرنشان کرد: رسیدگی به موارد فوق بر عهده مدیریت شهرک بوده و علی‌رغم جلسات برگزار شده، مکاتبات و پیگیری موارد، کماکان مشکلات و معضلاتی وجود دارد.

شهرک لبن امروز دروضعیتی قرارگرفته است که هیچ مجموعه ای در استان حاضر به پذیرش  مسئولیت آن نیست که این زنگ خطری است که باید جدی گرفته شود چرا که مشکلات شهرک با سلامت مردم مرتبط است و نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت .به هرحال امید می رود این بازدید طلیعه ای باشد برای حل مشکلات چندین ساله شهرک لبن و دریک پروسه زمانی معقول شاهد رفع مشکلات بهداشتی و ساختاری این شهرک و رضایتمندی دامداران و رونق هرچه بیشتر این قطب تولید شیراستان باشیم. اگرهم مسئولان برنامه دیگری برای این شهرک دارند شفاف اعلام نمایند تا دامداران براساس آن اقدام نمایند و بیش از این دچار خسارت و زیان و ورشکستگی نشوند.

لینک کوتاه این صفحه: https://nedayeghom.ir/qyc1

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا