مدیرکل ثبت احوال استان قم، گفت: از ابتدای سال تا پایان آبان ۱۴۰۱ تعداد ۵۵۵ نفر اسامی خود را با مراجعه به این سازمان تغییر داده اند.
به گزارش ندای قم، منوچهر تیموری در گفتگویی اظهار داشت: از ابتدای سال تا پایان آبان ۱۴۰۱ تعداد ۵۵۵ نفر اسامی خود را با مراجعه به این سازمان تغییر داده اند.
وی در خصوص اسامی تغییر یافته در قم، افزود: این تغییر نامها همگی به درخواست متقاضیان بوده است و این اداره در تغییر نامها به شکل مستقیم دخالتی ندارد.
وی با اشاره به نامهایی که تغییر یافتهاند گفت: برخی از اسامی از جمله اکبر و اصغر و صغری و کبری و قربان و… که در ده سال گذشته کمتر مورد استفاده خانوادهها برای نامگذاری فرزندان قرار میگیرند از جمله مهمترین تغییر نامها بودهاند که افراد پس از این مراجعه به ثبت احوال با تغییر این اسامی به اسامی فاخری همچون اولیای دین و همچنین اسامی فاخر ملی نام خود را تغییر داده اند.
مدیرکل ثبت احوال استان قم در پاسخ به این سوال که هر فرد چند بار میتواند نام خود را تغییر دهد نیز گفت: هر کسی تنها یک بار میتواند در زندگیاش نام خود را مطابق قانون تغییر دهد که اکثرا مردم همین اسامی را تغییر میدهند.
وی افزود: وقتی از تغییر اسامی «صغری»، «کبری» یا «اصغر» و «اکبر» به عنوان اسامی که تغییر میکنند نام میبریم به این معنی نیست که این اسامی اسامی مناسبی نیستند بلکه امروزه کاربردی ندارند یا اینکه به تنهایی منظور خاصی را نمیرسانند.
وی گفت: مثلا نام «اصغر» و یا «اکبر» در دایره فرهنگ ایرانی اسلامی معنی خاصی نمیدهد و به معنی کوچکتر و بزرگتر استفاده میشود. در حالی که اگر کسی میخواهند نام خود را پیرامون همین نام هم تغییر دهد باید آن را به «علی اکبر» یا «علی اصغر»، تغییر دهد. چون این اسامی زمانی معنی پیدا میکنند که یادآور اسامی مبارک باشند یا معنی خاصی را ارایه کنند.
وی تصریح کرد: مثلا اسامی مثل صغری یا کبری زمانی معنی مییابند که در زمان گذشته یک خانواده چند زینب یا زهرا داشت که یکی از آنها به زهرای کبری یا زهرای صغری نامگذاری میشد ولی طبعا معنی صغری به معنی کوچکتر معنی خاصی نمیدهد.
تیموری بیان کرد: فرایند تغییر نام در قم مطابق قوانین ملی است که هر فرد میتواند یک بار از سن ۱۸ سالگی به بعد برای تغییر نام اقدام کند. تغییر نام زیر ۱۸ سالگی نیز بر اساس رای و نظر مقام قضایی صورت میگیرد.
وی گفت: این رویه نیز بر اساس دعوای حقوقی است که ممکن است پس از تغییر نام به شکل یک سره از سوی پدر یا مادر انجام شود صورت می گیرد و مقام قضایی با توجه به درخواست دهنده و شرایط آن و ثبت موارد لازم اقدام به این کار می کند که در آینده مشکلی از نظر حقوقی ایجاد نشود.
مدیرکل ثبت احوال قم در خصوص برخی دیگر از شرایط تغییر نام نیز بیان کرد: نرم افزاری در سازمان ثبت احوال کشور وجود دارد که همه اسامی در کشور در یک سبد ریخته می شود و بر اساس فراوانی اسامی این تغییر صورت می گیرد.
وی افزود: به عنوان مثال اگر فردی می خواهند که از اسم «یسنا» به «حسنا» تغییر نام دهد تقاضای او در این سبد مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد که اگر نام یسنا از نام حسنا فراوانی کمتری داشته باشد بدون اشکال این کار انجام می شود ولی اگر نامی که می خواهد تغییر دهد از نام خودش فراوانی کمتری داشته باشد پرونده وی برای ارجاع به سازمان ملی ارجاع می شود زیر حکم بر آن است که نام هایی که بیشتر استفاده می شود تقویت شود.