توجه به محوریت حوزه علمیه در طرحهای شهرسازی
آیت الله اعرافی در نشست تشریح پروژه ضلع شرقی حرم :
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور از شهرداری قم خواست در اجرای طرحهای عمرانی و شهرسازی، محوریت مدرسه فیضیه و حوزههای علمیه در شهر قم برای دسترسی بهتر طلاب در نظر بگیرند.
به گزارش ندای قم به نقل از شهرنیوز، آیت الله علیرضا اعرافی در نشست تشریح پروژه ضلع شرقی که با حضور معاونان شهردار قم و مدیران شرکت سرمایهگذاری سکاف در دفتر ایشان برگزار شد، با بیان اینکه شهرداری قم در سالهای اخیر نگاه و عملکرد ارتقایی و تحولی داشته است، اظهار کرد: از مجموعه مدیریت شهری قم و شرکت سکاف در خصوص تلاشها در خصوص پروژه بسط شرقی حرم مطهر تقدیر و تشکر میشود.
وی افزود: در دورههای اخیر کمتر دیده شده که سبک معماری ایرانی مورد توجه باشد و این جز ضعفهای موجود در کشور است.
امام جمعه قم خاطرنشان کرد: تغییرات جهانی با سرعت و فناوریهای جدید در حال حرکت است، در این میان نه باید رویکرد مدرنیته را به صورت مطلق پذیرفت و نه یک رویکرد تنها سنتی که به نیازهای جدید توجه نکند برگزید، بلکه باید یک ترکیبی از تجربههای نو و تجربههای سنتی و ایرانی و تاریخی ایجاد شود.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور با تاکید بر اینکه به طور قطع برای بهبود شرایط شهرسازی و معماری نیازمند یک نگاه کامل و ترکیبی از سبکهای جدید در کنار ذوق و فکر ایرانی و سنتهای معماری قدیم است، عنوان کرد: قم یک شهر علمی از دیرباز تا امروز است، از سوی دیگر میزبان یک حوزه اسلامی و شیعی است و هیچ کجای دیگر حوزهای به قدمت قم وجود ندارد.
آیتالله اعرافی ادامه داد: از زمان امام صادق (ع) مهاجرت شاگردان ائمه به قم شروع شد و بیش از ۱۲۰۰ سال است که حوزه علمیه شیعی در این شهر وجود دارد و از بیش از صد کشور جهان در این شهر دانشجو و طلبه وجود دارد و در همه جای دنیا در حال تبلیغ دین هستند.
اعرافی با تاکید بر مشارکت دانشگاهها و مراکز علمی در طراحی فضاهای شهری ادامه داد: باید در طرحها این مدنظر باشد که قم دوکانون محوری وجود دارد و در کنار هم جمع شدهاند، یکی حرم و دیگری فیضیه و حوزه علمیه که روح این شهر از این دو کانون تشکیل شده است.
وی گفت: باید به نحوی تدبیر شود که رفت و آمد استاد و مرجع و طلبه به کانونهایی مثل فیضیه، دارالشفا و چنین مراکزی سریعتر و راحتتر شود.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور با تاکید بر اینکه در طراحیها و امور عمرانی و اجرایی محوریت حرم مطهر توجه به حوزه علمیه ضروری است، تصریح کرد: امید است در این پروژههای اطراف حرم مطهر یک ضلعی به منظور برگزاری دروس حوزوی نیز لحاظ شود، در حال حاضر در اطراف این حجرههای حرم و در کنار فیضیه روزی ۲۰۰ یا ۳۰۰ درس برگزار میشود که فضای معنوی این مکانها را افزایش میدهد.
اعرافی با اشاره به اینکه بسیاری از زائران شهر قم کسانی هستند که به عنوان اردوی علمی و نگاه معرفتی به این شهر میآیند و میتوان برای گسترش این اردوهای دانش آموزی، دانشجویی و بسیجیان برگزار شود خدمات خوبی در نظر گرفت، تصریح کرد: همچنین فضاهای تجاری باید با نگاه و رویکرد متناسب با شهر قم شکل گیرد و به محصولات تجاری ویژه این شهر مثل انگشتر نیز توجه خاصی شود.
وی با تاکید بر اینکه پروژه بسط شرقی باید اتصال میان حرم مطهر و مسجد مقدس جمکران را به درستی برقرار کند گفت: به جز طراحیهای کلانی که باید برای انجام سبکهای ایرانی و سنتی و اسلامی انجام شود، باید از ابزارهای جدید برای الهامبخشی این نگاه استفاده شود، از طرفی ظرافتهای سنتی که در مصالح و نوع چینش به کار میبرد میتوان بیشتر مورد توجه قرار داد.
امام جمعه اذعان داشت: اتصالات زیرزمینی این طرح بسیار مهم است و هم نگاه پدافندی که لازم است مورد توجه باشد، چراکه دنیا همیشه در معرض حوادث و اتفاقات خاصی است و با نگاه به آینده میتوان این موضوع پدافند غیرعامل را بیشتر مورد نظر قرار داد.
اعرافی با بیان اینکه شهرداری قم با همت بلندی در حال اجرای طرحهای بسیار خوبی است، افزود: باید از امروز تدارکها و مسائلی که برای شروع فازهای بعدی پروژه ضلع شرقی در سالهای آینده مورد نیاز است، لحاظ شود تا پیش بینی آینده نیز راحت تر شود.
وی افزود: شهر قم یک کانون میلیونی جمعیت است که در ایام نیمه شعبان شاید تا ۱۵ میلیون نفر نیز برسد و در طول سال نیز میزبان حداقل ۲۰ میلیون زائر است؛ بنابراین برای همه کارهای عمرانی آن باید نگاه میلیونی داشت و در همه جزئیات این را لحاظ کرد.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور تاکید کرد: در جایگاه مدیر حوزههای علمیه تاکید میشود که پیوست کانون حوزوی بودن مجموعه عمرانی پیش رو مد نظر قرار گیرد وابتکاراتی حتی فراتر از آنچه در این جلسه بیان شد، میتوان طراحی کرد.