بهره برداری از فاز اول طرح بازآفرینی محله تاریخی چهل اختران
با حضور استاندار قم، معاون وزیر راه و شهرسازی صورت گرفت؛

فاز اول طرح ساماندهی اطراف حرم مطهر امامزاده موسی مبرقع (ع) و بازآفرینی محله تاریخی چهلاختران قم، روز چهارشنبه همزمان با دهه کرامت، با حضور استاندار قم، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران به بهرهبرداری رسید.
۳۰ درصد از محدوده شهر قم بافت فرسوده است
به گزارش ندای قم مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران دراین مراسم باشاره به پیشرفت پروژه بازآفرینی در محله تاریخی چهلاختران قم گفت: تاکنون برای ساماندهی فاز نخست این محله، مجموعاً بیش از ۴۵۰ میلیارد تومان هزینه شدهاست.
عبدالرضا گلپایگانی با بیان اینکه حدود چهار هزار هکتار از بافتهای شهری قم، شامل مناطق فرسوده، حاشیهای و سکونتگاههای غیررسمی است، اظهار داشت: این مساحت بیش از ۳۰ درصد از محدوده شهر قم را شامل میشود و ضرورت دارد تمام دستگاههای متولی، مسئولیت خود را در مسیر بازآفرینی این بافتها بهطور دقیق و کامل ایفا کنند.
گلپایگانی تاکید کرد: اجرای طرحهای بازآفرینی نباید صرفاً در بُعد کالبدی متوقف بماند، بلکه باید به تقویت هویت محلی، حفظ میراث فرهنگی و ارتقاء سرمایههای اجتماعی همچون هیأتهای عزاداری ریشهدار و تاریخی در محلههایی مانند چهلاختران نیز منجر شود .
توسعه فضاهای اقامتی امامزادگان در دستور کار قرار دارد
استاندار قم دراین مراسم با تاکید بر نقش فرهنگی و اجتماعی بقاع متبرک، از آغاز اجرای طرحهای اقامتگاهی و فرهنگی در امامزادگان استان خبر داد و خواستار مشارکت مردم و خیرین در توسعه زیرساختهای فرهنگی شد.
اکبر بهنامجو با اشاره به ظرفیت بالای بقاع متبرک استان قم در حوزه فرهنگسازی و غنیسازی اوقات فراغت اظهار کرد: اقدام هایی در زمینه مناسبسازی و بهسازی این اماکن مقدس در حال انجام است که میتواند به ارتقاء سطح فرهنگی جامعه کمک کند.
استاندار قم با بیان اینکه احداث اقامتگاهها، فضاهای اسکان و تجهیز بقاع متبرک به امکانات فرهنگی آغاز شده است، گفت: این روند باید با جدیت ادامه یابد. احداث کتابخانه در بقاع متبرک و مساجد نیز از دیگر نیازهای مهم فرهنگی است که باید در اولویت برنامهریزی قرار گیرد.
بهنام جو، انجام این طرح را نمونهای از اقدام جمعی دانست و بیان کرد: ساماندهی این منطقه تنها با مشارکت مؤثر نهادهایی مانند شهرداری، اداره کل راه و شهرسازی، مردم و خیرین به نتیجه خواهد رسید.
وی افزود: الگوی همکاری در اجرای این پروژه باید ادامه یافته و به سایر طرحها نیز تسری یابد.
وی با اشاره به ضرورت فراهمسازی زمینه مشارکت مردمی، اظهار کرد: برای توسعه مراکز خدماتی از جمله فضاهای اقامتی، باید تحقیقات میدانی انجام و مشوقهای لازم برای حضور خیرین و مردم فراهم شود.
احداث دو شبستان جدید در آستان امامزاده موسی مبرقع (ع )
حجتالاسلام عباس اسکندری، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم نیز از روند احداث دو شبستان جدید در آستان امامزاده موسی مبرقع (ع) خبر داد و گفت: یک شبستان به مساحت ۹۰۰ متر مربع توسط یکی از خیرین در حال ساخت است و شبستانی دیگر به مساحت سه هزار متر مربع با سرمایهگذاری اداره کل اوقاف در این مکان مقدس در دست احداث قرار دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی قم در حاشیه این آیین در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، افزود: طرح فوق شامل احداث میدان شهری چندمنظوره به مساحت پنج هزار مترمربع و پارکینگ عمومی به وسعت سه هزار مترمربع میباشد که با اعتبار۷۰ میلیارد تومان اجرا شده و در بهار امسال به پایان رسیدهاست.
به گفته حسین زنجیرانی فراهانی، این طرح بخشی از فاز اول عملیات اجرایی بازآفرینی شهری در محله چهلاختران است که از مردادماه ۱۴۰۱ توسط این اداره کل و با همکاری شهرداری قم آغاز شده و اکنون به بهرهبرداری عمومی رسید.
وی ادامه داد: مجموع هزینه تملک و اجرای فاز نخست و تملکات مجاور تاکنون بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبری به قم در سال ۱۳۸۹، شرکت بازآفرینی شهری ایران و شهرداری قم تأمین شدهاست.
وی یادآور شد: فازهای بعدی طرح بازآفرینی این محله شامل احداث شبستانی به وسعت چهار هزار و ۵۰۰ مترمربع، معبر پشتیبان ۱۶ متری، کتابخانه، درمانگاه، مهمانسرا و دیگر فضاهای وابسته به حوزه زیارت و گردشگری خواهد بود که اجرای آن نیازمند همکاری سایر دستگاههای متولی است.
زنجیرانی هدف از اجرای این پروژه را ارتقای کیفیت محیط شهری، ایجاد فضاهای مناسب برای مناسک مذهبی و اجتماعی، حذف آلودگیهای زیستمحیطی، بهبود جلوههای بصری، حفاظت از میراث فرهنگی و مذهبی، و توسعه توریسم زیارتی عنوان کرد.
محله چهلاختران از مناطق تاریخی شهر قم به شمار میرود که مدفن حضرت موسی مبرقع (ع)، فرزند امام محمدتقی (ع)، و شماری از نوادگان امام جواد (ع) را در خود جای داده و در خیابان شهید دلآذر واقع شدهاست.
طرح ساماندهی اطراف حرم امامزاده موسی مبرقع (ع) و بازآفرینی محله تاریخی چهلاختران قم بهعنوان یکی از پروژههای شاخص نوسازی بافتهای فرسوده، از مردادماه ۱۴۰۱ با همکاری اداره کل راه و شهرسازی، شرکت بازآفرینی شهری ایران و شهرداری قم آغاز شده و فاز نخست آن شامل احداث میدان شهری و پارکینگ عمومی، با اعتباری بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان امروز به بهرهبرداری رسید.
همچنین در ادامه این آیین، کلنگ احداث فازهای بعدی شامل احداث شبستانی به وسعت چهار هزار و ۵۰۰ مترمربع، معبر پشتیبان ۱۶ متری، کتابخانه، درمانگاه، مهمانسرا و دیگر فضاهای وابسته به حوزه زیارت و گردشگری به زمین زده شد.