اجتماعیورزش

حقابه های محیطی زیستی قم باید تأمین شود

گزارش« ندای قم» از سفر یکروزه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به قم ؛

ندای قم / گزارش / روح اله کرمانی ؛خانم دکتر شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درسفر یکروزه خود به قم علاوه بر دیدار با آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور و حجت‌الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی نماینده آیت‌الله سیستانی در ایران از تالاب شکارممنوع مره و بند رودخانه شور و منطقه سراجه یکی از کانون های بحرانی گرد و غبارقم بازدید کرد . بر ضرورت برنامه‌ریزی و پیگیری مسوولان استانی در جذب اعتبارات و مصوبات ملی در مدیریت این کانون‌ها وهمچنین بر تامین حقابه های محیط زیستی قم تاکید کرد.بازدید موزه تاریخ طبیعی قم ، امضائ تفاهم نامه همکاری‌های علمی، آموزشی و پژوهشی همکاری با حوزه های علمیه ،سخنرانی در همایش بهداشت محیط در دانشگاه قم ، تحویل اسناد ملکی تالاب های استان ، دیدار با کارشناسان و فعالان محیط زیستی از دیگر برنامه های ایشان در این سفر بود.
حفظ و احیای تالاب‌ها نقش مهمی در کنترل گرد و غبار دارد
معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست در اولین برنامه سفر خود به همراه مهندس بهنام جو استاندار قم از تالاب مره بازدید کرد وبا تاکید بر اهمیت تامین حقابه‌های محیط زیستی، گفت: حفظ و احیای تالاب‌ها نقش مهمی در کنترل و مدیریت گرد و غبار دارد.
وی در دومین برنامه سفر خود از یکی از کانون های بحرانی گرد و غبار استان قم در منطقه سراجه بازدید کرد گفت: هوای قم بیش از 70 روز از سال ناسالم است و این یک معضل جدی است که باید به دنبال برطرف کردن آن باشیم.
شینا انصاری با بیان اینکه بحران گرد و غبار در قم در حال گسترش است، بر ضرورت اجرایی شدن هرچه سریعتر برنامه های پیش بینی شده تأکید کرد و گفت: یکی از مهمترین مسائل، تأمین حقابه های محیط زیستی قم است که باید بررسی و تأمین شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور خاطرنشان کرد: تأمین حقابه های محیط زیستی استان قم علاوه بر جلوگیری از گسترش کانون های گرد و غبار و کاهش آنها، در راستای حفاظت از تالاب ها به عنوان زیستگاههایی ارزشمند و میزبان پرندگان مهاجر بسیار اهمیت دارد.
شینا انصاری در ادامه برنامه‌های خود در سفر به قم از موزه تاریخ طبیعی این استان بازدید کرد.اکبر بهنام جو استاندار قم در این سفر رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست را همراهی می کرد.
مدیر حوزه‌های علمیه:
ضرورت بازنگری و تقویت قوانین محیط زیست
مدیر حوزه‌های علمیه کشوردر دیدار رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست تأکید بر اهمیت حفاظت از محیط زیست، خواستار بازنگری کلی در قوانین و مقررات مربوط به این حوزه شد و گفت: قوانین موجود نیازمند اصلاح و تقویت است تا سازمان حفاظت محیط زیست بتواند مأموریت‌های خود را به شکل مطلوب‌تری انجام دهد.
آیت‌الله علی‌رضا اعرافی افزود: یکی از نقاط قوت رئیس سازمان، تجربه علمی و عملی او در حوزه محیط زیست است، با توجه به این امر، انتظار می‌رود تحولات اساسی در این حوزه رقم بخورد.
وی چالش‌های موجود در حوزه محیط زیست را جدی توصیف کرد و افزود: این حوزه نیازمند جهش‌های اساسی است، اسلام در رابطه با محیط زیست یک منظومه فکری کامل ارائه داده است که شامل نگاه فلسفی، کلامی، فقهی، حقوقی و اخلاقی می‌شود، با این وجود، اقدامات انجام شده تاکنون کافی نبوده و نیازمند توسعه دانش و فرهنگ‌سازی عمیق‌تری در این عرصه هستیم.
وی با اشاره به اقدامات حوزه علمیه در زمینه محیط زیست عنوان کرد: توسعه دانشی در این حوزه باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، در درختواره دانشی حوزه علمیه به مباحث محیط زیست پرداخته شده و دفتر حمایت از پژوهش‌های نظام نیز توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته‌است.
اعرافی افزود: گفتمان‌ و فرهنگ‌سازی در زمینه حفاظت از محیط زیست یک ضرورت است و روحانیت و مبلغان در این مسیر وظایف سنگینی بر عهده دارند، در حوزه علمیه قم، ۳۰ ستاد راهبری فعال است که یکی از آنها به موضوعات محیط زیست اختصاص دارد.
وی همچنین از طرح‌های جدید حوزه علمیه در راستای حفاظت از محیط زیست خبر داد و گفت: حوزه علمیه در نظر دارد در سطح کشور سالانه یک میلیون نهال درخت بکارد، همچنین نصب پنل‌های خورشیدی برای کاهش مصرف انرژی فسیلی از دیگر برنامه‌های ماست.
وی با اشاره به ظرفیت‌های علمی و پژوهشی حوزه علمیه قم اظهار داشت: هم اینک بیش از ۱۰۰ هزار طلبه از بیش از ۱۰۰ کشور جهان در حوزه علمیه مشغول تحصیل هستند و قم ، بعد از تهران دومین استان در حوزه نشر و اولین استان کشور در تولید مباحث دینی و علوم اندیشه‌ای است.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور در پایان تأکید کرد: ضروری است که همه دستگاه‌ها، نهادها و اقشار جامعه در راستای حفظ محیط زیست همکاری کنند تا این میراث ارزشمند به نسل‌های آینده منتقل شود.
گردوغبارشرایط قم را بحرانی کرده است
رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست نیز دراین دیدار با اشاره به شرایط بحرانی قم، گفت: توسعه ناپایدار و خشکسالی‌های اخیر موجب تعمیق کانون‌های گردوغبار در این استان شده است.
شینا انصاری ، محدودیت منابع آب، مدیریت پسماندها، حقابه‌ها و آلودگی هوا را از مهم‌ترین دغدغه‌های زیست‌محیطی کشور برشمرد و تأکید کرد: مانیفست سیاست‌های محیط‌ زیست بر اساس اسناد بالادستی و منویات مقام معظم رهبری تدوین شده‌است.
وی همچنین به ظرفیت‌های طبیعی قم اشاره کرد و گفت: این استان به واسطه اراضی وسیع و برخورداری از 300 روز آفتابی در سال، ظرفیت بالایی برای توسعه انرژی‌های پاک و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی دارد. هرچه بیشتر به سمت استفاده از انرژی‌های پاک حرکت کنیم، مشکلات زیست‌ محیطی کاهش خواهد یافت.
معاون رئیس‌جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به شرایط بحرانی قم، گفت: توسعه ناپایدار و خشکسالی‌های اخیر موجب تعمیق کانون‌های گردوغبار در این استان شده و آمار مرگ‌ومیرهای منتسب به گردوغبار نیز در حال افزایش است.
انصاری در پایان، به اهمیت تالاب‌های قم در حوزه گردشگری تأکید کرد و گفت: تالاب‌های این استان ظرفیت بالایی برای توسعه پرنده‌نگری و سایر فعالیت‌های مرتبط با گردشگری طبیعی دارند که می‌تواند به حفظ محیط‌ زیست و رونق اقتصادی منطقه کمک کند.
نماینده آیت الله سیستانی در ایران:
لزوم تحول سیستمی در مدیریت کشور
نماینده آیت‌الله سیستانی در ایران نیز در دیدار رییس‌ سازمان حفاظت محیط‌زیست با تاکید بر لزوم تحول سیستمی در مدیریت کشور، گفت: مهم‌ترین مشکل کشور ما این است که اقدامات به‌صورت سیستمی انجام نمی‌شود، با وجود ظرفیت‌های عظیم در بخش‌های مختلف نظیر کشاورزی، نیروی انسانی و صنعت، متأسفانه استفاده درستی از آنها صورت نمی‌گیرد.
حجت‌الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی با اشاره به اهمیت فناوری‌های نوین، از جمله هوش مصنوعی، افزود: هوش مصنوعی از موضوعات مهمی است که باید برای توسعه آن بودجه‌های مناسبی در نظر گرفته شود تا کشور از رقابت با کشورهای منطقه عقب نماند.
وی در ادامه با بیان اینکه پذیرش نقد سازنده می‌تواند به رفع مشکلات و ارتقای جامعه کمک کند، خاطرنشان کرد: مسئولان و جامعه باید انتقادپذیر باشند و از سخنانی که موجب پیشرفت و رفع عیوب می‌شود استقبال کنند.
نماینده آیت‌الله سیستانی همچنین به ضرورت تمرکز مسئولان بر اقدامات عملی و مؤثر اشاره کرد و گفت: مسئولان ما باید به جای دعواهای بی‌نتیجه، به فکر پیشرفت کشور و انجام اقدامات تأثیرگذار باشند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از شیوه بهره‌برداری از منابع کشور تأکید کرد: ایران از منابع و ذخایر غنی برخوردار است، اما شکل و روش بهره‌برداری از این منابع متناسب با ظرفیت‌ها و اهداف توسعه‌ای کشور نیست.
حل معضلات زیست محیطی نیازمند هم افزایی همه دستگاههاست
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز دراین دیدار گفت: برای حل معضلات محیط زیستی همانند گرد و غبار، آلودگی هوا و پسماند باید دستگاه های مختلف در قالب یک برنامه ریزی جامع در این زمینه ورود کنند.
شینا انصاری اظهارداشت: امروز کشور و استان قم در حوزه‌های محیط زیستی با چالش‌های مواجه هستند که باید برای حل این مشکلات تصمیمات لازم اتخاذ شود.
معاون رئیس جمهور ابراز کرد: متأسفانه پدیده گرد و غبار یکی از مشکلات جدی استان قم است که در این زمینه تلاش می‌شود تمهیداتی برای حل این معضل اساسی صورت گیرد.
وی در ادامه ابراز کرد: امروز کشور با مشکل ناترازی مواجه است که انرژی‌های پاک می‌تواند در این زمینه به کمک کشور بیاید که استان قم در این عرصه ظرفیت‌های خوبی دارد که باید بدان پرداخته شود.
انصاری با بیان اینکه نابودی پوشش‌های جنگلی تبعات نامطلوبی برای کشور به همراه دارد افزود: تخریب جنگل و مراتع از دیگر معضلات محیط زیستی در کشور است.
وی با تاکید بر حفظ تالاب‌ها در کشور بیان کرد: امروز تالاب مره در استان قم یکی از تالاب‌های ارزشمند کشور به شمار می‌رود که سالانه هزاران پرنده مهاجر از این تالاب برای زیست خود استفاده می‌کنند و یکی از اولویت‌های ما حفاظت از این تالاب‌ها و اکوسیستم‌ها است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: برای حل معضلات محیط زیستی همانند گرد و غبار، آلودگی هوا و پسماند باید دستگاه‌های مختلف در قالب یک برنامه ریزی جامع در این زمینه ورود کنند.
انصاری ادامه داد: از بین بردن این معضلات زمان بر است و با همکاری دستگاه‌ها می‌توان مشکلات محیط زیستی را کاهش داد.
وی در حاشیه این دیدار از موزه امام علی علیه السلام دفتر حجت الاسلام والمسلمین شهرستانی بازدید و در دفتر یادبود این موزه یاداشتی مرقوم کرد.
پژوهش‌های محیط زیستی باید کاربردی و مسئله محور باشد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همجنین ظهر روزسه شنبه در بیست و هفتمین همایش ملی و هفتمین همایش بین المللی «بهداشت محیط ایران» که در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه قم برگزار شد، با تأکید بر لزوم کاربردی بودن پژوهش‌ها در حوزه محیط زیست، گفت: پژوهش‌ها باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که بتوانند راهکارهای عملی برای حل چالش‌های زیست‌محیطی، مانند آلودگی هوا، گرد و غبار، آلودگی‌های ناشی از فلزات سنگین و مصرف نامتعارف آفت‌کش‌ها ارائه دهند.
شینا انصاری، ظهر روزسه شنبه در بیست و هفتمین همایش ملی و هفتمین همایش بین المللی «بهداشت محیط ایران» که در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه قم برگزار شد، با اشاره به چالش‌های زیست‌محیطی و بهداشتی کشور، اظهار داشت: حضور در این همایش در شهر مقدس قم برای من افتخار بزرگی است؛ این فرصت را دارم که در کنار تمامی پژوهشگران و متخصصان این حوزه، از نزدیک در جریان پیشرفت‌های علمی و پژوهشی قرار گیرم.
به‌تنهایی قادر به حل تمام مشکلات محیط زیستی نیستیم!
معاون رئیس‌جمهور با اشاره به قانون هوای پاک، اظهار داشت: با تصویب این قانون در سال ۱۳۹۶ و تلاش‌های متعدد در راستای اجرای آن، اقدامات مهمی در کاهش آلودگی هوا صورت گرفت، اما متأسفانه بخش عمده‌ای از این قانون هنوز اجرایی نشده است؛ برای رسیدن به نتیجه مطلوب، همکاری و همگرایی بین دستگاه‌ها و نهادها الزامی است.
وی در ادامه گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به‌تنهایی قادر به حل تمام مشکلات محیط زیستی نیست! این سازمان نقش نظارتی و حاکمیتی دارد و به‌عنوان محور اصلی، نیازمند همکاری همه دستگاه‌ها از جمله وزارت بهداشت، قوه قضائیه و سازمان‌های بازرسی است تا بتوانیم به‌طور مؤثرتر با بحران‌های زیست‌محیطی و بهداشتی مقابله کنیم.
تحویل اسناد ملکی تالاب های قم به رییس سازمان محیط زیست
در جریان حضور شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در همایش بهداشت محیط در ایران که عصر سه شنبه در دانشگاه قم برگزار شد، اسناد ملکی تالاب‌های استان قم به معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور تحویل شد.
در راستای قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالاب‌های کشور، با پیگیری اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم و مساعدت‌های ادارات کل بازرسی، ثبت اسناد و املاک و منابع طبیعی استان، اسناد رسمی مالکیت چهار تالاب استان قم شامل تالاب‌های مره، غدیر، حوض سلطان و دریاچه نمک با وسعت حدود ۱۴۷ هزار هکتار به نام سازمان حفاظت محیط زیست صادر و تحویل ریاست سازمان محیط زیست کشور شد.
نشست صمیمی با کارکنان اداره کل حفاظت محیط زیست قم
شینا انصاری در آخرین برنامه خود در نشست صمیمی با کارشناسان و محیط بانان اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم، ضمن گفتگو در رابطه با دغدغه ها، درخواست ها، انتقادات و پیشنهادات کارکنان این مجموعه، بر ضرورت رفع نیازمندی ها و کمبودهای اعتباری و نیروی انسانی، حل مشکلات معیشتی، برطرف کردن موانع و تسهیل در اجرای قوانین و رشد و ارتقاء هرچه بیشتر جایگاه محیط زیست در کشور تأکید کرد.

لینک کوتاه این صفحه: https://nedayeghom.ir/lw7x

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا