سلامت

افراد واجد شرایط می توانند هر ۴۸ ساعت پلاکت اهدا کنند

معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم:

معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم، با بیان اینکه اهدای پلاکت هیچ مشکلی برای اهداکنندگان ایجاد نمی‌کند، گفت: هر فرد واجد شرایط به راحتی می‌تواند هر ۴۸ ساعت یکبار اهدای پلاکت داشته باشد، البته به شرطی که این میزان اهداء از هفته‌ای دو بار و نیز ۲۴ بار در سال بیشتر نشود.

به گزارش ندای قم، دکتر علیرضا کبیری در گفت‌وگویی با بیان اینکه ترکیبات اصلی یک خون کامل شامل گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید، پلاکت و پلاسما است، عنوان کرد: پلاکت کوچیک‌ترین سلول‌ خون است که به انعقاد و کنترل خون‌ریزی در بدن کمک می‌کند.

معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم، گفت: در بسیاری از بدخیمی‌ها به‌ویژه بیماری‌هایی مانند سرطان خون اولین سلولی که دچار نقصان و کاهش می‌شود پلاکت است؛ بنابراین تأمین پلاکت خون بیماران به‌ویژه بیماران سرطانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

وی راه‌اندازی و استفاده از فرآیند نوین پلاکت فرزیس را در سال‌های اخیر مورد توجه قرار داد و گفت: پلاکت فرزیس فرآیندی است که در آن پلاکت را به طور کامل از خون جدا می‌کنند و سایر اجزای خون به بدن اهداکننده برمی‌گردد؛ در این روش خون اهداکننده وارد یک دستگاه تمام اتوماتیک می‌شود و تمام ترکیبات خون به غیر از پلاکت به بدن اهداکننده باز گردانده می‌شود.

کبیری ادامه داد: مزیت این روش دریافتی دز بالاتر پلاکت است به گونه‌ای که در روش پلاکت فرزیس می‌توان تعداد بیشتر و موثرتری پلاکت از یک اهداکننده به‌دست آورد؛ در هر بار اهدای پلاکت به روش فرزیس به اندازه ۶ تا ۸ واحد اهدای خون معمولی، پلاکت جمع‌آوری می‌شود.

وی بیماران مبتلا به سرطان خون، کم‌خونی‌های ناشی از عملکرد مغز استخوان، بیمارانی که پیوند مغز استخوان انجام داده‌اند یا تحت درمان با داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی هستند، بیماران شیمی‌درمانی و رادیوتراپی، بیماران دارای مقاومت پلاکتی، جراحی‌های بزرگ مانند عمل جراحی قلب باز را از جمله مواردی دانست که مصرف پلاکت در این‌ها بسیار ضروری است.

کبیری با بیان اینکه اثر درمانی دریافت پلاکت به روش فرزیس مناسب‌تر و بهتر نسبت به دریافت پلاکت از اهدای خون معمولی است، یادآور شد: انجام فرآیند پلاکت فرزیس از اهدای خون طولانی‌تر است و حدود یک الی یک‌ونیم ساعت زمان نیاز دارد.

وی در خصوص شرایط اهدای پلاکت گفت: سن  ۱۸ تا ۶۰ سال، وزن بیش از ۵۰ کیلوگرم، فاصله ۸ هفته‌ای از اهدای خون قبلی، استفاده از غذای کامل و استراحت مناسب از شرایط اهدای پلاکت است.

معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم با اشاره به اینکه محدودیت‌هایی در خصوص مصرف داروها برای اهدای پلاکت وجود دارد، تاکید کرد: فرد اهداکننده ۷۲ ساعت قبل از اهدای پلاکت، نباید از آسپرین استفاده کند؛ همچنین در خصوص مصرف داروهای دیگر باید با پزشک حاضر در مراکز اهدای خون مشاوره انجام شود.

کبیری با بیان اینکه اهدای پلاکت هیچ مشکلی برای اهداکنندگان ایجاد نمی‌کند، گفت: هر فرد واجد شرایط به راحتی می تواند هر ۴۸ ساعت یکبار اهدای پلاکت داشته باشد، البته به شرطی که این میزان اهداء از هفته‌ای دو بار و نیز ۲۴ بار در سال بیشتر نشود.

وی اضافه کرد: قبل از اهدای پلاکت نیز آزمایش شمارش پلاکت انجام شده و اگر تعداد پلاکت‌ها از حد استاندارد بالاتر باشد، کار اهدای پلاکت صورت می‌گیرد.

معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم بیان کرد: تأمین پلاکت مورد نیاز مراکز درمانی از سوی اداره‌کل انتقال خون استان قم در وضعیت مطلوبی قرار دارد، و بالای ۹۵ درصد از درخواست‌های مراکز درمانی به این فرآورده حیاتی تأمین می‌شود.

دو مرکز اهدای خون استان، مرکز روح الله واقع در میدان روح الله جنب دبیرستان ماندگار امام صادق و مرکز اهدای خون ساختمان مرکزی واقع در بلوار ۱۵ خرداد جنب اداره اصناف پذیرای اهداکنندگان است.

لینک کوتاه این صفحه: https://nedayeghom.ir/8hwv

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین بررسی کنید
نزدیک
دکمه بازگشت به بالا