ساخت بند بر روی رودخانه شور “تالاب مره” را به نابودی میکشاند
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم:
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم با انتقاد از احداث بند بر روی رودخانه شور، گفت: بند شور تالاب مره در این استان را به مرور به نابودی میکشاند.
به گزارش ندای قم، محمدحسین بازگیر درحاشیه بازدید استاندار از تالاب مره، با بیان اینکه احداث بند شور و دستکاریهای جوامع محلی و بومی برای تامین مراتع و آب مایحتاج شترهای منطقه باعث شدهاست تا حیات تالاب مره و میزان حقابه آن به خطر بیفتد گفت: مهمترین منبع تغذیه تالاب مره رودخانه دائمی شور است که احداث این بند باعث شده تا در مقاطعی از سال آبگیری این تالاب به پایینترین سطح خود برسد و منجر به خشکی آن شود.
وی با ارائه مستنداتی در خصوص حقابه تالاب مره و وضعیت زیست بوم منطقه و همچنین تبیین مخاطراتی که ممکن است با از بین رفتن تالاب مره به وجود آید گفت: این تالاب با مساحت ۱۱ هزار هکتار که در همسایگی کویر مرکزی ایران قرار دارد یکی از کانونهای مهم کنترل گرد و غبار و ریزگرد برای استانهای همجوار به شمار میرود.
استاندار قم نیز پس از بازدید از بند شور و همچنین بررسی نظرات مدیران استانی و همچنین برخی از افراد بومی منطقه مدیریت آب منطقهای قم را موظف کرد تا در اولین فرصت عملیات اصلاحی بند شور را اجرایی کند.
سید محمد آقامیری گفت: در این خصوص مدیریت آب منطقهای مکلف است سازهای احداث کند تا بر اساس آن هدایت آب از مسیر اصلی رودخانه با نظارت این مجموعه و در مواقع نیاز ضروری مراتع و شترداران انجام شود؛ که به موجب این دستورالعمل هیچ نهاد، سازمان و یا حتی جوامع محلی و دیگر افراد حق برداشت یا مسدود کردن مسیر رودخانه را ندارند.
وی با بیان اینکه نباید اقدامی صورت گیرد که باعث به مخاطره افتادن حیات تالاب شود گفت: از آنجایی که احداث آزاد راه قم -گرمسار باعث شده تا زندگی بخش از جوامع محلی و بومیان منطقه تحت تاثیر قرار گیرد باید تدابیری اندیشیده شود که این افراد نیز متضرر نشوند چرا که مردم ذینفعان اصلی در این مسئله هستند.
تالاب مره در پهنهای به وسعت ۱۱ هزار هکتار در دامنه کوهی به همین نام در محدوده کیلومتر ۶۰ آزاده راه قم – گرمسار واقع شده است.
این تالاب وسیع و ارزشمند مهمترین میزبان پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در استان است که همه ساله شاهد حضور دسته های بزرگی از انواع مرغابی، غاز، آبچیلک، کاکایی، حواصیل، خروس کولی، دم جنبانک، چکاوک کاکلی، کفچه نوک و گاوچرانک است. پستاندارانی همچون روباه و کفتار و انواع مارها و خزندگان از دیگر ساکنان تالاب مره است.
استان قم دارای ۶ تالاب فصلی و دائمی شامل «حوض سلطان»، «مره»، «بهشت معصومه»، «کوه نمک»، «غدیر» و «دریاچه نمک» است که در مجموع با وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار، حدود ۱۰ درصد از وسعت جغرافیایی استان را تشکیل داده و بر همین اساس یکی از تالابیترین استان های کشور و دارای ظرفیت های عظیم زیست محیطی است.
این تالاب ها با توجه به شرایط ویژه اکولوژیکی و زمین شناختی و قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان، دارای گونه های غنی گیاهی و جانوری است.