ندای قم/یادداشت/ محمد خامه یار ؛روز اول بهمن سال ۱۳۶۵ یکی از روزهای فراموش نشدنی برای مردم قم است، در این روز در اثر حمله هوایی رژیم بعث، تعداد زیادی از مردم این شهر، مجروح و شهید شدند که دانش آموزان گروه سرود مدرسه راهنمایی قطب راوندی از جمله این شهیدان عزیز بودند.
اول بهمن, روزی است که در خاطر رهبر معظم انقلاب همچنان مانگار مانده و در آن دیدار خاطره تلخ آن روز را یادآور شدند.
شهادت گروه سرود از اتفاقات نادر دوران دفاع مقدس است
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار هشتم آبان ماه سال ۱۴۰۱ با دستاندرکاران کنگره ۶۰۹۰ شهید گرانقدر قم به این حادثه تلخ و جانکاه و جانسوز اشاره کردند و فرمودند: «شهدای گروه سرود که جزو اتفاقات نادر در دوران دفاع مقدس است؛ یک تعدادی نوجوانِ مثلاً دوازده ساله، سیزده ساله، چهارده ساله، سرود میخوانند، بعد هواپیما میآید همین گروه را هدف قرار میدهد، شلیک میکند، همه آنها، همه یا نزدیک به همه، شهید میشوند. کو سرودشان؟ چه خواندند؟ چه گفتند؟ چه کردند؟ پدر مادرهایشان چه کار کردند؟ اینها احتیاج به تبیین دارد، اینها پیام دارد. این از خصوصیات قم است؛ اینها نقاط برجستهی دورهی دفاع در قم است.
توصیه مقام معظم رهبری نباید مغفول بماند
در آن دیدار که توفیق حضور را در آن داشتم، حضرت آقا استفاده از ظرفیت هنر را برای معرفی این شهیدان عزیز یادآوری کردند. ظرفیتی که میتواند جزئیات شهادت این عزیزان را به خوبی ترسیم کند که متاسفانه با گذشت حدود دو سال از این دیدار اتفاق خاص و چشمگیری دیده نمیشود. حضرت آقا در آن دیدار فرمودند:
امّا آن چیزی که این ظرفیّت را دارد که بتواند همهی جزئیّات و ریزهکاریها و ظرافتهای این شهادت و شهید و دفاع مقدّس و فداکاری و مانند اینها را منتقل بکند، عبارت است از هنر. حالا مثلاً فرض کنید من یادآوری کردم این گروه سرود را؛ خیلی خب، مستند بسازید برای این؛ یک مستند بسازید برای این گروه سرود، شبیهسازی کنید، مردم ببینند به چشم خودشان؛ این اتّفاقی را که افتاده به مردم نشان بدهید ببینند. «مردم» که می گویم، خب ما قدیمیها این چیزها را دیدهایم، امّا خیلی از شماها هم که اینجا نشستهاید ندیدهاید؛ جوان هایمان، نسل جدید، ندیدهاند. اینها ببینند؛ از نزدیک ببینند آنچه اتّفاق افتاد. در همین شرح حالهایی که برای شهدا هست، این جزئیّات را ببینند. این همه زمینه وجود دارد برای کار هنری، ساختن فیلمهای مستند، فیلمهای سینمایی، سریال، شعر! الحمدلله شعرای خوبی داریم، شما هم در قم شعرای خوبی دارید؛ شعر بگویند، شعرهای خوب بگویند برای این که این یادها باقی بماند.
متولیان برای معرفی این شهدا چه اقدامی انجام داده اند؟
حال باید پرسید متولیان فرهنگی و اجرایی تاکنون چه اقدامی در این زمینه انجام دادهاند.توجه مقام معظم رهبری به این حادثه و جنایت که در دوران دفاع مقدس نمونههای بسیاری مانند آن را شاهد بودهایم، نگاه همگان را به تمام زوایا و حوادث دوران دفاع مقدس معطوف میدارد.
استفاده از زبان شعر و هنر میتواند مفاهیم ارزشی فرهنگ شهادت را در جامعه ماندگار کند و ما در بهرهمندی از آن کمکاری کردهایم.
شایسته بود پس از سخنان مقام عظمای ولایت، شاهد اقدامات مناسبی مانند ساخت یادمانی برای شهدای گروه سرود، تدوین چند اثر فاخر و چند مستند ماندگار باشیم. شاید آثاری هم تولید شده باشد اما چرا از وجود آن بیخبریم؟
لینک کوتاه این صفحه: https://nedayeghom.ir/syhd