مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم گفت: امسال تاکنون ۷۱ درصد از آب مورد نیاز شهر قم از سرشاخههای دز بوده و مابقی از چاههای شهری و دشت علیآباد تامین شده است.
به گزارش ندای قم، مهدی نظرزاده در گفتوگویی با اشاره به میزان منابع آبی بومی استان گفت: عمده آب مورد نیاز قم از خارج از استان از محل سرشاخههای دز تأمین میشود. این سرشاخهها با توجه به میزان بارندگی و منابع موجود متغیر است. امسال تاکنون 71 درصد از آب مورد نیاز شهر قم از همین سرشاخههای دز است و مابقی از چاههای شهری و دشت علیآباد فراهم شده است.
نظرزاده در پاسخ به این سوال که استان از نظر پایداری منابع آبی در چه وضعیتی قرار دارد، گفت: خداروشکر حجم خوبی در سد کوچهری ذخیره شده است، ولی به دلیل عدم پشتوانه برف باید با احتیاط بیشتری از این آب استفاده کنیم؛ اما سد 15 خرداد از 200 میلیون مترمکعب ظرفیتی که دارد، فقط حدود 27 میلیون مترمکعب ذخیره داریم.
سطح آب چاههای استان هرسال پایینتر میرود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم بیان کرد: چاههای سطح استان نیز باتوجه به برداشت غیرمجاز هرسال شاهد آن هستیم که سطح این آبها پایین میرود و استمرار این وضعیت علاوه بر فرونشست زمین، منجر به شورتر شدن آب زیرزمینی میشود؛ و این آب شور قطعا زمانی که با سرشاخههای دز اختلاط پیدا میکند روی کیفیت آب شهر هم اثر منفی میگذارد.
وی عنوان کرد: شرایط تأمین آب استان به این صورت است که، با توجه به میزان آبی که از سرشاخههای دز تخصیص پیدا میکند، مجبوریم مابقی را از منابع محلی تأمین کنیم و چنانچه مصرف شهر زیاد باشد، کمبود بیشتر میشود و مقدار بیشتری از چاهها را وارد شبکه میکنیم. بنابراین با مصرف کمتر و صرفهجویی، آب باکیفیتی خواهیم داشت.
نظرزاده تصریح کرد: ما در مواقعی کاهش سطح آب سرشاخههای دز را داشتیم و این زمان تمام چاهها در مدار بودند و متأسفانه موجب نارضایتیهایی بویژه در اوایل امسال شده بود؛ ما برای بهبود این شرایط با کمک شرکت آب منطقهای و وزارت نیرو توانستیم به پایداری بهتری از لحاظ کیفی دست پیدا کنیم.
برخی مشترکین قمی تا 3 برابر الگو و بیشتر مصرف دارند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم در پاسخ به این سوال که آیا شرایط مصرف آب در حد استاندارد است؟ گفت: ما در استاندارد دو شاخص داریم، یک بحث الگوی مصرفی است که مبنای تعرفهها و قبوض آب است و در 15 مترمکعب تعریف میشود، ولی متوسط استان 13 مترمکعب است.
وی افزود: مقدار نیاز آبی که برای یک خانوار یا یک فرد لازم است حدود 130 لیتر در طی روز است. این رقم در شهر قم حدود 159 تا 160 لیتر است، به این معنی که هر فرد بهطور متوسط 30 لیتر بیشتر مصرف میکند. البته این مقدار نسبی است، برخی از خانوارها نصف این مقدار و حتی کمتر مصرف میکنند، و برخی مشترکین تا 3 برابر الگو و بیشتر مصرف دارند.
تنش آبی در روستاها بیشتر است
نظرزاده گفت: در استان قم مردم 40 درصد بالاتر از الگو مصرف استفاده میکنند. در روستاهای ما متأسفانه علاوهبر میزان مصرف شرب و بهداشت، مصارف آبیاری و دامپروری نیز وجود دارد. این موضوع باعث شده تا روستاها باتوجه به منابع آبی محدودی که دارند، تنش آبی بیشتری داشته باشند. امسال بویژه در دهه اول محرم باتوجه به تعطیلات و رفتن مردم به روستاها ما شاهد شدت قطعی آب بودیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم بیان کرد: ما از نظر علمی برای کمبود آب 2 تعریف داریم؛ یک کمبود آب واقعی است مانند روستاهای بخش مرکزی که در شرب و کشاورزی دچار مشکل هستند. دیگری به این صورت است که در بسیاری از روستاها به مقدار لازم آب تأمین شده است ولی به خاطر استفاده بیش از حد مردم دچار مشکل میشوند.
وی خاطرنشان کرد: سازوکار تعرفهگذاری آب بیشتر به صورت تنبیهی است تا تشویقی؛ به این جهت کسانی که مصرف معقولی دارند حداقل مبلغ را به عنوان آببها پرداخت میکنند. ما چند ردهبندی داریم؛ یک سوم الگو یعنی از 5 تا 15 مترمکعب به ازای هر مترمکعب 700 تومن است. ولی زمانی که از الگو مصرف عبور میکند، این ارقام بالاتر میرود.
هدررفت آب هم در روستاها بیشتر است
نظرزاده در پاسخ به این سوال که آیا در شبکه آب شرب استان هدررفت آب هم داریم، عنوان کرد: شبکه شهری استان قم در وضعیت خوبی قرار دارد، ولی روستاها در 2 بخش هدررفت آب داریم؛ هدررفت واقعی و آبی که بر اساس نشت خارج میشود. دیگری هدررفت ظاهری است که انشعابات غیرمجاز و خطای کنتور محسوب میشود. ما در روستاها به علت مصارف غیرمجاز و نبود کنتور هدررفت آب بسیار بالایی داریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم گفت: خوشبختانه قم جزو 3 استان برتر کشور است و کمترین هدررفت آب را دارد؛ علت آن است که ما از سال 87 مدیریت هوشمند فشار شبکه بر تأسیسات را انجام میدهیم، حتی شبکه شهری تحت کنترل از راه دور است و از استانهای شاخص در این زمینه هستیم.