کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی فخر حوزه علمیه قم است
آیت الله علوی بروجردی در سومین محفل فهرست نگاران نسخ خطی:
تولیت کتابخانه مرحوم آیت الله بروجردی گفت: امروز کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی یکی از بزرگترین ذخائر در دنیای اسلام و فخری برای حوزه علمیه قم است؛ تلاشی که برای فهرست نگاری کتب و شناسایی آثار به مراکز دانشگاهی دنیا به کار رفته است موجب شده که این کتابخانه به ذخیره بزرگی از شیعه تبدیل شود.
به گزارش ندای قم ، آیت الله سید محمدجواد علوی بروجردی عصر چهارشنبه در سومین محفل فهرست نگاران نسخ خطی که در کتابخانه آیت الله بروجردی برگزار شد، اظهار داشت: میراث مکتوب ما چه در مورد مکتب شیعه و چه در مورد ایران از دیرباز موردتوجه بزرگان ما قرار داشته و به خصوص نسبت به میراث شیعه بزرگانی از علمای شیعه همواره در صدد بوده اند که این میراث محفوظ بماند.
وی افزود: متاسفانه ما در طول تاریخ برخی از میراث و کتاب های خود را از دست داده ایم؛ منابع مرحوم علامه حلی که اهتمام بالایی در حفظ این میراث داشته اند، در حال حاضر در دست ما نیست و به همین صورت بسیاری از کتب امروز در اختیار ما نیست.
استاد حوزه علمیه قم گفت: ما باید سعی کنیم که صدماتی که از گذشته به میراث ما وارد شده کم شود و متاسفانه گاهی از اوقات این میراث نه به دست دشمنان که به دست دوستان از بین رفته است.
آیت الله علوی بروجردی خاطرنشان کرد: مرحوم آیت الله مرعشی نجفی در تهیه و جمع آوری میراث خطی تلاش فراوان کرده اند؛ بسیاری از این میراث در کتابخانه هایی بود که کسی اجازه دسترسی به آن ها را نداشت؛ در چنین شرایطی ایشان این میراث را جمع آوری کردند.
وی ادامه داد: در دوران مرجعیت آیت الله مرعشی نجفی، هر زمان بزرگی از دنیا می رفت، ایشان درباره کتابخانه آن عالم بزرگ پیگیری می کردند که به دست عوامل و دلال های کتاب نیفتد که از کشور خارج شود.
استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: امروز کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی یکی از بزرگترین ذخائر در دنیای اسلام و فخری برای حوزه علمیه قم است؛ تلاشی که برای فهرست نگاری کتب و شناسایی آثار به مراکز دانشگاهی دنیا به کار رفته است موجب شده که این کتابخانه به ذخیره بزرگی از شیعه تبدیل شود.
آیت الله علوی بروجرد اضافه کرد: نگهداری این میراث و بعد معرفی آن به دیگران از کارهای بزرگی است که باید به آن اهتمام داشت.
وی مطرح کرد: رویه ای که مرحوم آیت الله مرعشی نجفی در ایجاد این کتابخانه داشت، در بین علمای سلف ما وجود داشته است و امروز ما باید تلاش کنیم که این میراث هم محفوظ بماند و هم به محققان جهان معرفی شود.
استاد حوزه علمیه قم ابراز کرد: امروز فضای مجازی یک امکان گسترده ای را برای ما فراهم کرده تا ما بتوانیم این آثار را به جهان معرفی کنیم.
آیت الله علوی بروجردی عنوان کرد: ما باید از مقام علمای شیعه که به جمع آوری این کتب مبادرت کرده اند تجلیل کنیم؛ همچنین باید از کسانی که به حفاظت از این آثار می پردازند تشکر کرد.
۴۰ هزار نسخه خطی در کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی موجود است
مدیر کتابخانه حضرت آیت الله مرعشی نجفی نیزدراین مراسم گفت: در حال حاضر از لحاظ کتب اسلامی-شیعی در جهان در رتبه نخست هستیم و ۴۰ هزار نسخه خطی در کتابخانه موجود است.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمود مرعشی اظهار داشت: مرحوم والد ما زمانی که در نجف بودند از پدرشان مقداری کتاب به ارث می رسد؛ ایشان می فرمودند که یک روزی من در بازار بودم و در یک کاروانسرای قیصریه مردم زیادی جمع شده بودند، پرسیدم اینجا چه خبر است که گفتند در اینجا کتب علمایی که از دنیا می روند فروخته می شود.
وی افزود: اغلب کتب را بیگانگان از کنسولگری انگلیس خرید می کردند که این برای والد ما سنگین آمد؛ برای خرید این کتب ایشان یک وعده غذا را کم کردند و با صوم و صلات استیجاری و کار و تلاش هزینه خرید را فراهم می کردند که این کتب امروز در کتابخانه موجود است.
وی ادامه داد: ما برای کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی زحمات فراوانی کشیدیم و این درحالی بود که در زمان والد ما کسی به کتب خطی اعتنایی نداشت.
مدیر کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی یادآور شد: متاسفانه در چند سال اخیر به کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی بی مهری هایی شد و ما در گذران امور به نوعی تنها هستیم؛ ما برای چاپ ۱۲ جلد کتاب مشکل مالی داشتیم که آیت الله سیستانی عنایت کردند و از ما حمایت کردند و بیان فرمودند که اسمی از ما روی این کتب نباید باشد.
حجت الاسلام والمسلمین مرعشی اضافه کرد: در حال حاضر از لحاظ کتب اسلامی شیعی در جهان در رتبه نخست هستیم و ۴۰ هزار نسخه خطی در کتابخانه موجود است.
وی مطرح کرد: ما برای صدور کارت از کسی پولی دریافت نمی کنیم و کسانی که برای عکس برداری از کتب مراجعه می کنند، تنها هزینه عکس برداری از آن ها دریافت می شود.
مدیر کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی ابراز کرد: ایجاد کتابخانه آسان است؛ اما ضامن بقا می خواهد؛ امروز بیش از نیمی از کتاب های ما وقف است.
حجت الاسلام والمسلمین مرعشی عنوان کرد: از سوی یونسکو برای تامین هزینه های کتابخانه مراجعه کردند و شرط آن ها این بود که سیاستگذاری کتابخانه با یونسکو باشد که این شرط پذیرفته نشد.