حوزه علمیهویژه

رونمایی از اثر فاخر تفسیر تسنیم آیت الله جوادی آملی

با حضور مسئولان کشوری ، حوزوی و استانی صورت گرفت :

ندای قم / گزارش / روح اله کرمانی ؛ روز دوشنبه در همایش بین المللی تفسیر تسنیم از اثر ۸۰ جلدی آیت الله جوادی آملی با عنوان تفسیر تسنیم رونمایی شد.
به گزارش ندای قم ، در این همایش که با حضور آیت الله جوادی آملی، حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی، آیت الله صادق آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه، مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور، علما، طلاب و فضلای حوزه برگزار شد، از کتاب تفسیر تسنیم در ۸۰ جلد رونمایی شد.
در ابتدای این آیین، بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با دست‌اندرکاران همایش بین المللی تفسیر تسنیم که چهارم اسفند 1403 برگزار شده بود، پخش شد.تفسیر تسنیم، تألیف حضرت آیت‌الله جوادی آملی است که در ۸۰ جلد گردآوری و نوشته شده است.
آیت الله جوادی آملی: نظام امامت، تنها راه نجات از جاهلیت است
آیت الله عبدالله جوادی آملی از مراجع تقلید قم در این همایش گفت: شناخت امام زمان و تبعیت از نظام امامت، تنها راه نجات از جاهلیت است و کار امام خمینی (ره) تنها تغییر نظام شاهنشاهی به جمهوری نبود بلکه کار اصلی ایشان، ایجاد نظام امامت و امت بود.
آیت الله عبدالله جوادی آملی ضمن تشکر از حضور اساتید حوزه، مسئولان نظام به ویژه از مسئولان دفتر مقام معظم رهبری اظهار داشت : فصل اول روایات و دستوراتی است که بخش وسیعی از حوزه های علمیه و دانشگاه ها، موفق به انجام آن می‌شوند جهل زادیی است، اما زمانی که جهل‌زدایی به عقل‌گرایی برسد، کار بسیار دشوار می‌شود چرا که عقل بدون درک عدل، کم است و به گمراهی می رود.
وی با اشاره به سابقه ۷۰ساله خود در حوزه‌های علمیه، افزود: ما ۷۰ سال پیش که به حوزه علمیه وارد شدیم، در درس خارج آیت‌الله میرزا هاشم آملی شرکت کردیم، ایشان از شاگردان مرحوم آیت‌الله نائینی بودند و در بیان و تقریر مطالب، بسیار دقیق و شکوفا بودند و پس از آن، به خدمت آیت‌الله بروجردی و دیگر مراجع بزرگ زمان، مانند آیت‌الله امام خمینی (ره) و آیت‌الله داماد رسیدیم.
وی در ادامه افزود: در آن زمان، هر چهارشنبه تقریرات درس مرحوم آیت‌الله داماد را می‌نوشتیم و به خدمتشان ارائه می‌کردیم و ایشان با دقت تمام، سطر به سطر مطالب را بررسی می‌کردند و این دقت و بزرگی ایشان، نشان‌دهنده عظمت علمی و اخلاقی مراجع بزرگوار ما بود.
آیت الله جوادی آملی با اشاره به فرایند شروع نگارش کتب تفسیر اظهار داشت: روزی پس از پایان درس اسفار، بدون اینکه کسی از ما بخواهد یا ما به آن فکر کرده باشیم، تصمیم گرفتیم تفسیر قرآن را شروع کنیم که این تصمیم با استقبال گرم اساتید و فضلا مواجه شدوچهار دهه به طول انجامید.
وی افزود : گاهی در این فرایند، استاد خسته می‌شد، گاهی تندی می‌کرد، اما همه اینها بخشی از فرآیند تعلیم و تعلم بود، وقتی می‌بینید کتابی ۸۰جلدی نوشته می‌شود، باید بدانید که این کار، حاصل تلاش و زحمت طلاب و فضلای حوزه‌های علمیه است.
وی به تشریح جهل زدایی پرداخت و افزود: علم، جهل را از بین می‌برد، اما جهالت، سر علم را می‌برد، جهالت، خودخواهی و غرور است و از بین بردن آن، کار بسیار سختی است.
علم بدون تقوا و طهارت روح، نمی تواند جامعه را از جاهلیت نجات دهد
آیت الله جوادی آملی گفت: جهالت، عقل را از بین می‌برد و علم را نابود می‌کند و شناخت امام زمان و تبعیت از نظام امامت، تنها راه نجات از جاهلیت است .
وی با تقدیر از نقش امام خمینی (ره)، تأسیس جمهوری اسلامی را صرفاً تغییر حکومت ندانست، بلکه آن را احیای نظام امامت و امت بر پایه ولایت فقیه توصیف کرد و افزود: امام خمینی (ره) تنها نظام شاهنشاهی را به جمهوری تبدیل نکرد، بلکه نظام امامت را بنیان گذاشت.
آیت الله جوادی آملی گفت:این نظام، نظامی است که بر پایه ولایت فقیه و تبعیت از امام زمان (عج) استوار است و هدف آن، ایجاد جامعه ای بر اساس عدالت و اسلام ناب محمدی (ص) است که رهبر معظم انقلاب نیز همین راه را درحال پیمودن است.
وی تأکید کرد: وارث امام شدن، صرفا از طریق درس خواندن ممکن نیست، این راه، نیازمند قداست است،علم بدون تقوا و طهارت روح، نمی تواند جامعه را از جاهلیت نجات دهد.
ولایت‌فقیه، دژ مستحکم برابر نفوذ بیگانگان است
آیت‌الله عبدالله جوادی آملی با هشدار نسبت به توطئه‌های دشمنان برای تضعیف امامت و ولایت، تأکید کرد: حذف این دو اصل، راه را برای بازگشت جاهلیت مدرن باز می‌کند درحالی که ولایت‌فقیه، دژ مستحکم برابر نفوذ بیگانگان است.
آیت الله جوادی آملی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به مجاهدتهای سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، گفت: ایشان چندسالی در قم حضور داشتند و در دست تفسیر قرآن شرکت می کردند.
وی با اشاره به سفر خود به لبنان و ملاقات با شهید سید حسن نصرالله ، افزود : در سفر کوتاهم به لبنان و دیدار با این شهید بزرگوار ، ایشان به واسطه حق استادی ، تفقدی بسیاری به من داشت و این قرآن است که چنین افراد و رهبرانی را تربیت می کند .
استمرار جریان تفسیر در حوزه به برکت انقلاب اسلامی
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور نیز دراین همایش گفت: جریان تفسیر در حوزه، پس از انقلاب اسلامی شتاب بیشتری به خود گرفته است.
آیت‌الله علیرضا اعرافی با اشاره به سنت پژوهش، تحقیق، بحث و گفت‌و‌گو در جریان بزرگ تفسیر در حوزه‌های علمیه گفت: همایش تفسیر تسنیم نشانه قدرشناسی و قدردانی حوزه علمیه از جریان بزرگ تفسیر با محوریت مجاهدت‌های آیت الله جوادی آملی است.
وی با اشاره به تلاش‌های حوزه علمیه در جریان تفسیر قرآن کریم از زمان علامه طباطبایی تا مراجع و علمای عصر حاضر گفت: جریان ارزشمند تفسیر در چهار دهه اخیر در پرتو انوار انقلاب شکوهمند اسلامی شتاب بیشتری به خود گرفته است.
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور افزود: براساس توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی، حوزه علمیه باید در این مسیر با استمرار گام‌های بزرگی بردارد.
آیت‌الله اعرافی با اشاره به جایگاه ویژه تفسیر در حوزه علمیه گفت: تفسیر قرآن کریم باید بر تمام علوم حوزوی سایه افکند، به طوری که در تمام علوم و دانش‌ها با نگاه تخصصی تر، در مسیر توجه بیشتر و ارتقا و پیشرفت قرار بگیرد.
تفسیر تسنیم اقیانوسی کم نظیر است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دراین همایش گفت: تفسیر تسنیم در حرکت علامه طباطبایی و اقیانوس کم نظیری از معارف تفسیری قرآن کریم است.
سیدعباس صالحی برشمردن ویژگی‌ها و مزیت‌های تفسیر قرآن به زبان فارسی و تبیین تألیفات آیت الله جوادی آملی به جایگاه تفسیر تسنیم در چهار دهه اخیر گفت: نقش مرحوم علامه طباطبایی در جریان تفسیر بسیار قابل توجه است و تفسیر تسنیم را باید ادامه این مسیر دانست که اقیانوسی کم نظیری از معارف تفسیری قرآن کریم را در اختیار صاحب نظران، محققان، مسلمانان و تشنگان حقیقت قرآن قرار می‌دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش‌های مختلف و فصل بندی‌های اثر تفسیر تسنیم را مورد توجه قرار داد و افزود: پرداختن به روایات مرتبط با آیات قرآن کریم از مزیت‌های مهم این اثر بزرگ است و هشت هزار صفحه در ۸۰ جلد تفسیر تسنیم به روایات ائمه معصومین علیهم السلام اختصاص یافته است که بسیار قابل توجه است.
«تفسیر تسنیم» به دنبال غنی سازی فضای علمی و پژوهشی است
رئیس بنیاد بین‌المللی اسرا نیز دراین همایش گفت: اثر «تفسیر تسنیم» نه تنها توانسته سطح فهم عمومی مردم را ارتقاء دهد، بلکه همواره به دنبال غنی سازی فضای علمی و پژوهشیِ جامعه بوده است.
حجت‌الاسلام مرتضی جوادی آملی ، به تشریح مسیری پرداخت که آیت‌الله جوادی آملی از ابتدای انقلاب اسلامی برای تفسیر موضوعی قرآن کریم انتخاب کرده‌اند.
به گفته رئیس بنیاد بین‌المللی اسرا این مسیر پرارزش از سال‌های ۱۳۵۸ و ۱۳۵۹ آغاز شد و با طراحی و تدوین جامع‌تر در قالب پروژه علمی تفسیر تسنیم ادامه یافت که اجرای رسمی آن در سال ۱۴۰۱ شروع و تا سال ۱۴۰۲ به بلوغ علمی و گستردگی قابل توجهی دست یافت.
جوادی آملی افزود: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این پروژه، افزایش آگاهی عمومی جامعه نسبت به قرآن و تعمیق درک از مفاهیم بلند آن بوده است.وی ادامه داد: تفسیر تسنیم نه تنها به آشکار ساختن زیبایی‌ها و ظرافت‌های قرآن کریم کمک کرده، بلکه مسیری فراهم نموده است که علاقه‌مندان بتوانند با نگاه دقیق‌تر و عمیق‌تری به مفاهیم قرآنی دست یابند.
رئیس بنیاد بین‌المللی اسرا گفت: این اثر ارزشمند نه تنها توانسته سطح فهم عمومی مردم را ارتقا دهد، بلکه فضای علمی و پژوهشیِ جامعه را نیز غنی‌تر ساخته و بستری مناسب برای فعالیت‌های تحقیقاتی مرتبط با مطالعات قرآنی ایجاد کرده است.
وی در ادامه تأکید کرد: این تفسیر تأثیراتی فراتر از محدوده عمومی داشته و در حوزه‌های تخصصی علمی و فقهی نیز نمود پیدا کرده است.
به گفته رئیس بنیاد بین‌المللی اسرا آیت‌الله جوادی آملی در هر مسئله علمی مربوط به قرآن کریم عمق ویژه‌ای را بررسی کرده‌اند تا فقه قرآنی را نه فقط به عنوان بخشی از منابع دینی، بلکه به عنوان مبنایی گسترده و پایه‌ای برای حوزه فقه اسلامی معرفی کنند.
برپایی ۷۰ نشست علمی با محوریت تفسیر تسنیم
معاون پژوهشی حوزه علمیه قم نیز دراین همایش با اشاره به فعالیت‌های علمی انجام شده، اظهار داشت: در ماه‌های اخیر، ۷۰ نشست علمی با محوریت تفسیر تسنیم در مؤسسات حوزوی و دانشگاهی در سراسر کشور برگزار شده است.
حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی اظهارداشت : این نشست‌ها به بررسی ابعاد مختلف این تفسیر پرداخته و به تبادل نظر میان پژوهشگران و علاقه‌مندان به این حوزه کمک کرده است و علاوه بر این، رایزنی‌هایی با ۲۴ رایزن فرهنگی در کشورهای مختلف انجام شده و گفت‌وگوهایی با شاگردان آیت‌الله جوادی آملی و محققان حوزه تفسیر صورت گرفته که به تدریج منتشر خواهد شد.
مقیمی حاجی همچنین به جایگاه علمی این تفسیر در میان پژوهشگران اشاره کرد و گفت: تا کنون ۶۰۰ پایان‌نامه و رساله دکتری در حوزه تفسیر تسنیم نگاشته شده که این موضوع نشان‌دهنده تأثیر عمیق این اثر در فضای علمی کشور است.
وی افزود: تاکنون ۱۰ مقاله علمی معتبر درباره این تفسیر منتشر شده که گواهی بر اهمیت و اعتبار این اثر در مطالعات علمی و پژوهشی به شمار می‌آید.
مقیمی حاجی عنوان کرد: این فعالیت‌ها نه تنها نشان‌دهنده تعهد و اراده قوی جامعه علمی به تداوم مسیر پژوهش و تفسیر معارف اسلامی است، بلکه امید را در دل پژوهشگران و علاقه‌مندان به علم و دانش زنده نگه می‌دارد.
معاون پژوهشی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: با ادامه این تلاش‌ها، انتظار می‌رود که فهم و درک عمیق‌تری از قرآن کریم و معارف دینی در جامعه گسترش یابد و نسل‌های آینده نیز از این دانش بهره‌مند شوند.
مقیمی حاجی تصریح کرد: رونمایی از این مجموعه علمی، به نوعی ادای دین به چهل سال تلاش بی‌وقفه این مرجع عالیقدر و همکاران پژوهشی‌شان در مرکز تفسیر تسنیم است.
وی ادامه داد: این اثر نه تنها نمایانگر عمق و غنای علمی آیت‌الله جوادی آملی است، بلکه تجلی‌گر تلاش‌های بی‌پایان و مستمر در راستای تبیین و ترویج معارف قرآن کریم به شمار می‌آید.
وی همچنین به آغاز فعالیت دبیرخانه بین‌المللی تفسیر تسنیم اشاره کرد و گفت: این دبیرخانه که چند ماه پیش و همزمان با رونمایی از مجلدات تفسیر تسنیم تأسیس شده، تحت ریاست آیت‌الله اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه، به کار خود ادامه می‌دهد.
حضور مجتهدان و مفسران در تدوین تفسیر تسنیم
مدیر پژوهشکده قرآن و عترت نیز دراین همایش گفت: در تدوین تفسیر تسنیم، جمعی از مجتهدان، مفسران و کارشناسان متخصص نقش‌آفرینی کردند.
حجت‌الاسلام علی مدبر اسلامی اشاره به روند تدوین این اثر علمی، اظهار داشت: تفسیر تسنیم حاصل جلسات درسی آیت‌الله جوادی آملی است که در طی آن، مطالب به‌صورت نظام‌مند و مطابق با ساختارهای مشخص‌شده گردآوری و تنظیم شده‌اند.
مدیر پژوهشکده قرآن و عترت در ادامه با تأکید بر دقت علمی در تدوین این تفسیر گفت: پس از ارائه درس‌های تفسیری از سوی آیت‌الله جوادی آملی، مراحل تحقیق و تنظیم توسط پژوهشگران انجام شد و در نهایت، تمامی 80 جلد این مجموعه توسط شخص آیت‌الله العظمی جوادی آملی مورد بازبینی قرار گرفت.
وی افزود: آیت‌الله جوادی آملی علاوه بر اصلاح مطالب گردآوری‌شده توسط شاگردان، نکات جدیدی را نیز به متن اضافه کرد و با دقت فراوان، فرایند نهایی‌سازی این مجموعه ارزشمند را به پایان رساند.
ناظر علمی تفسیر تسنیم با اشاره به جایگاه شاگردان آیت‌الله جوادی آملی در این پروژه علمی تصریح کرد: تمام پژوهشگرانی که در نگارش و تدوین این تفسیر نقش داشتند، از شاگردان استاد بودند و انگیزه بالای آنان در مسیر تحقیق، به دلیل عشق و ارادتشان به قرآن کریم، اهل‌بیت (علیهم‌السلام) و استادشان بود.
تفسیر تسنیم اثر بزرگ و ارزشمند علمی و تفسیری آیت‌الله عبدالله جوادی آملی است که طی ۴۰ سال تهیه شده‌است.در این همایش که با هدف نکوداشت مقام علمی این مرجع تقلید ترتیب یافته بود، ۸۰ جلد از این تفسیر شریف رونمایی شد.

لینک کوتاه این صفحه: https://nedayeghom.ir/80b8

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین بررسی کنید
نزدیک
دکمه بازگشت به بالا