مراسم اختتامیه بخش معارفی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه سازمان اوقاف و امور خیریه کشور پیش از ظهر روز پنجشنبه ششم دی ماه با تجلیل از نفرات برگزیده در قم برگزارشد
به گزارش ندای قم ، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه، در آیین اختتامیه این مسابقات که با حضور نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف، مسئولان کشوری و لشکری و نمایندگان مردم قم در مجلس شورای اسلامی و جمع کثیری از نخبگان قرآنی و معارفی در سالن همایشهای مجتمع امامزاده سید علی(ع) برگزار شد.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه :پرچم قرآن نباید هیچگاه در زندگی مردم پایین بیاید
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در این مراسم گفت: پرچم قرآن نباید هیچگاه در زندگی مردم پایین بیاید و هر چه بیشتر در منازل قرآن قرائت شود و در زمینه فهم و تدبر آن اقدام شود برکت به زندگی افراد وارد خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی خاموشی اظهارداشت : تمام تلاش دشمنان اسلام بلند کردن پرچم اتحاد است چون آگاه هستند اگر مسلمانان به سمت الحاد بروند، هیچ مقاومتی نداشته و در برابر نظام سلطه تسلیم خواهند شد.
وی بیان کرد: پرچم قرآن نباید هیچگاه در زندگی مردم پایین بیاید و هر چه بیشتر در منازل قرآن قرائت شود و در زمینه فهم و تدبر آن اقدام شود برکت به زندگی افراد وارد خواهد شد.
هدف اصلی مسابقات قرآنی اوقاف فهم و توسعه مفاهیم وحیانی است
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه مسابقات معارفی را عامل سنجش فهم قرآن در سطح جامعه دانست و گفت: هدف اصلی، فهم مباحث وحیانی و تغییر سبک زندگی به سمت زندگی قرآنی است.
حجتالاسلام والمسلمین خاموشی افزود: شعاری که برای این مسابقات انتخاب شده بسیار منطبق بر موضوع است؛ «نسخه کمال و سبک زندگی فاطمی» بهترین بیان برای این موضوع است چون قرآن نسخه منحصر به فرد کمال بوده و بعد از آن، هیچ کتاب آسمانی دیگری نازل نشده است.
خاموشی با بیان اینکه اجرایی شدن فرامین قرآن در زندگی را کاری سهل ممتنع دانست و گفت: شخصیتی مثل شهید حاج قاسم سلیمانی وقت میگذاشت و بعد از سفرهای جهادی، جلسهای با خانواده شهدا میگذاشت، یک سبک کامل از زندگی قرآنی که میتوان مصادیق متعدد دیگری هم برای آن آورد.
وی با اشاره به این که دشمنان برای سوریه نقشه دارند و می خواهند بلا بر سر مردم این کشور بیاورند، گفت: اسرائیلی ها ضمن این که طی هفته های اخیر زیر ساخت های نظامی سوریه را نابود کردند حتی درخت های زیتون این کشور را هم از ریشه کنده و با خود می برند.
خاموشی افزود: قرآن کریم برای سیاست مداران دولت های اسلامی خط روشنی را ترسیم کرده است و در عین حال دشمنان اسلام تلاش کرده اند نظام اسلامی ما نتواند از زیر بار مشکلات خارج شود و از این رو سال هاست انواع تحریم ها را علیه ما وضع کرده اند.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: تشکیل گروه داعش و اسلام هراسی را در قالب همین طرح شیطانی است و در این زمینه غربی ها میخواهند همیشه تصویری خشن از مسلمانان ارائه دهند به همین دلیل گروههایی را ساخته که پرچم لا اله الا الله را بلند می کنند و زیر آن پرچم سر میبُرند تا فهم اسلام واقعی دشوار شود و بشریت با معارف این دین الهی آشنا نشود.
رئیس سازمان اوقاف با اشاره به تبیین چشمانداز گام دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری ابراز کرد: معظم له می فرمایند که خصومت آمریکا با ایران، تمام نشدنی است پس این سوال مطرح است که آیا با چنین طرفی میتوان مذاکره کرد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم:
قم بهترین شهر برای استقرار دبیرخانه دائمی مسابقات معارفی است
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم نیز دراین مراسم با بیان اینکه امروز مشکل اصلی بشریت مسئله شناخت است گفت: رسالت ما معرفی معارف قرآن و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است، نه تنها برای شیعیان و مسلمانان، بلکه برای همه انسانها چون فطرت آدمی با این مسائل سازگار است.
حجتالاسلام والمسلمین عباس اسکندری اظهار کرد: مدیریت عالی سازمان اوقاف در این دوره، موجب شد شاهد برگزاری مستقل مسابقات معارفی به میزبانی استان قم باشیم، رویدادی عظیم و بینالمللی که تجربه قبلی هم نداشته و برای اولین بار است که چنین مسابقاتی برگزار میشود.
وی افزود: مراجع عظام تقلید، استانداری، شهرداری و دیگر نهادها و سازمانها، اهتمام جدی در برگزاری این مسابقات داشته و کمکهای شایانی به اداره کل اوقاف قم داشتند تا این مسابقات به این شکل و با این شکوه و عظمت برگزار شود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم با بیان اینکه انتخاب قم برای میزبانی مسابقات معارفی بسیار بجا و شایسته بوده است گفت: تاثیرات مثبت و فراوان مسابقات آوایی شامل صوت و لحن را شاهد بودهایم ولی واقعیت این است که در حوزه معارفی، غفلتهایی صورت گرفته که باید درصدد جبران آنها باشیم و قم به خاطر حضور مراجع تقلید، حوزه علمیه، مراکز تفسیری و پژوهشگاههای دینی، بهترین شهر برای استقرار دبیرخانه دائمی مسابقات معارفی است.
وی ادامه داد: نهج البلاغه و صحیفه سجادیه نیز با مهجوریت همراه بودهاند البته در قم مراکز و نهادهای پژوهشی در این حوزهها وجود داشته و دارند به همین دلیل باید از ظرفیت آنها در سطح ملی و بینالمللی بهره بگیریم که مسابقات معارفی، جلوهی کاملی در این زمینه است.
اسکندری خاطرنشان کرد: از تولیدات بنیاد بینالمللی نهج البلاغه و صحیفه سجادیه، در این مسابقات استفاده شده و این کتابها جزو منابع آزمونها بودهاند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم افزود: در ارتباط با پیامهای رهبر معظم انقلاب به جوانان اروپا هم کوتاهی کردهایم بنابراین لازم است در دل کشورهای غیر مسلمان هم حضور داشته باشیم و معارفی را که دنیا تشنه آنهاست با هنرمندی و خلاقیت، عرضه کنیم.
وی با بیان اینکه امروز مشکل اصلی بشریت مسئله شناخت است گفت: رسالت ما معرفی معارف قرآن و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است، نه تنها برای شیعیان و مسلمانان، بلکه برای همه انسانها چون فطرت آدمی با این مسائل سازگار است.
استفاده از رسانههای ملی و بینالمللی برای عرضه معارف دینی و اسلامی
اسکندری با اشاره به بیانات رهبری که فرمودند جوانان اروپایی باید اسلام را از سرچشمه بشناسند خاطرنشان کرد: حال اگر جوانی غربی به ما مراجعه کند و منابع اصلی را بخواهد، آیا میتوانیم صرفا چند جلد ترجمه قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه را در اختیارش بگذاریم، بلکه باید تحلیل، دستهبندی و تبیین لازم را هم به او عرضه کنیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم با تاکید بر استفاده از رسانههای ملی و بینالمللی برای عرضه معارف دینی و اسلامی به بشریت گفت: مردم ما بسیار فهیم هستند، مشکلات را تحمل میکنند و در عین حال به قرآن و اهل بیت(ع) دل بستهاند و آنها را رها نمیکنند؛ جایگاه رفیع ایران اسلامی در همه عرصهها نیز به خاطر همین حضور مردمی است که با وجود همه مسائل و چالشها، پای ارزشهای دینی خود ایستادهاند.
رئیس بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه :
نهجالبلاغه کتابی فرازمانی و فرامکانی است
رئیس بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه نیز دراین مراسم گفت: نهج البلاغه مجموعهای منحصر به فرد است که برای همه دورهها و زمانها مورد استفاده است و چه خوب که در نظام جمهوری اسلامی، این فرصت را یافتهایم که نهج البلاغه را با دقت مطالعه کرده و مفاهیم آن را استخراج و به دنیا عرضه نماییم.
آیتالله سید جمالالدین دینپرور اظهار کرد: قرآن پیام الهی است و زمانی که انسان آیات این کتاب را تلاوت میکند، خداوند در حال سخن گفتن با اوست و هنگامی هم که آدمی دست به دعا بر میدارد، در حال سخن گفتن با خداست.
وی افزود: نهج البلاغه کتابی ویژه بوده و تفاوتی کلی با مجموعهی دیگر احادیث دارد چرا که 98 درصد از خطبهها و جملات آن، در دوران خلافت حضرت علی(ع) صادر شده است.
رئیس بنیاد بینالمللی نهج البلاغه با بیان اینکه حکومت علوی در طول تاریخ ماندگار شده است گفت: امام علی(ع) توانست برای نخستین بار و بعد از آن تا زمان حال، حکومتی تاسیس کند که بی نظیر است و امروز نام نهج البلاغه در مجامع جهانی با تحسین برده میشود.
وی ادامه داد: بر این اساس باید بیش از اینها از کتاب نهج البلاغه و معارف بلند آن استفاده کنیم چه اینکه رهبر معظم انقلاب نیز چنین تاکیدی داشته و دارند و در کنگرههای مختلف نهج البلاغه، به ضرورت این کار اشاره فرمودهاند.
دینپرور با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد نهج البلاغه در کنگره چهارم عنوان کرد: ایشان فرمودند کلماتی که میخوانیم از سوی رئیس جامعه مطرح شده، شخصی که مسئولیت زمامداری بر دوش اوست، نهج البلاغه مانند گفتههای حکیمی نیست که دور از غوغای زندگی و فارغ از واقعیتها مطالبی را گفته باشد بلکه سخنان انسانی است که بار عظیم اداره جامعه اسلامی را بر دوش خود احساس میکند، این است زمینه و موقعیت صدور نهج البلاغه و از این جهت با همه روایاتی که از ائمه معصومین(ع) داریم تفاوت دارد.
رئیس بنیاد بینالمللی نهج البلاغه افزود: به این ترتیب میتوان گفت این کتاب، مجموعهای منحصر به فرد است که برای همه دورهها و زمانها مورد استفاده است و چه خوب که در نظام جمهوری اسلامی، این فرصت را یافتهایم که نهج البلاغه را با دقت مطالعه کرده و مفاهیم آن را استخراج و به دنیا عرضه نماییم البته باید بیش از پیش این مطالب را در اختیار نسل جوان خودمان قرار دهیم.
ضرورت دسترسی همگان به راحتی به مفاهیم و معارف نهج البلاغه
وی بیان کرد: رهبر معظم انقلاب در کنگره پنجم نهج البلاغه فرمودند «همانطور که قرآن خوانده میشود، نهج البلاغه هم باید خوانده شود، همانطور که مسلمانان خود را موظف میدانند با قرآن مأنوس شوند و ندانستن آن را برای خود نقص میشمارند، باید ندانستن این کتاب را هم برای خود نقص بدانند».
دینپرور با اشاره به اقدامات بنیاد بینالمللی نهج البلاغه و تدوین 200 کتاب در این زمینه عنوان کرد: در حال حاضر طرح نگارش دایرة المعارف نهج البلاغه در این بنیاد اجرایی شده و علاوه بر این، تمام احادیث امام علی(ع) در 30 جلد جمعآوری شده هر چند هنوز این اقدامات را کافی نمیدانیم و امیدواریم با همکاری سازمان اوقاف، بتوانیم شاهد باشیم این کتابها در اختیار نسل امروز در دانشگاهها و مراکز علمی قرار بگیرد.
وی افزود: باید به جایی برسیم که همه جوانان ایرانی و غیر ایرانی بتوانند به راحتی به مفاهیم و معارف نهج البلاغه دسترسی داشته باشند.
مسئولان و نمایندگان مردم باید خود را خادم قرآن بدانند
نماینده مردم قم در مجلس نیز دراین مراسم با تاکید بر اینکه همه مسئولان و نمایندگان مردم باید خود را قادم قرآن و اسلام بدانند گفت: در این صورت است که میتوانیم جامعهای قرآنی بنا کنیم، جامعهای که بر اساس دستورات الهی اداره میشود.
محمد منان رئیسی اظهار کرد: بسیار خوشحالم که در این جمع حاضر هستم و پیشنهاد خودم بود که به جای سخنرانی، آیاتی چند از کلامالله مجید را قرائت کنم.
وی افزود: مکررا در مسابقات قرآنی شرکت میکردم که بخشی از آنها، مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف بود.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه همه مسئولان و نمایندگان مردم باید خود را قادم قرآن و اسلام بدانند گفت: در این صورت است که میتوانیم جامعهای قرآنی بنا کنیم، جامعهای که بر اساس دستورات الهی اداره میشود.
وی ادامه داد: حل مشکلات و چالشهای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، جز در سایه قرآن و دستورات اهل بیت عصمت و طهارت(ع) ممکن نخواهد بود.
وی در ادامه آیاتی چند از ابتدای سوره مبارکه «مزمل» را قرائت کرد.
اسامی 45 نفر از برگزیدگان رشتههای مختلف
اسامی 45 نفر از برگزیدگان رشتههای مختلف اعلام شد و با حضور مسئولان عالی رتبه حاضر از آنها تجلیل به عمل آمد.
بر این اساس و بخش زنان، در رشته معارف قرآن کریم، زهرا ژرفی یگانه، ناهید شفیعی دستگردی، اکرم حسینی، سمیرا مال وردی و فاطمه محمدپور از استانهای قم، اصفهان، قم، اصفهان و کرمانشاه به عنوان نفرات پنجم تا اول معرفی شدند.
در همین رشته و در بخش بینالملل نیز سعدیه بی بی از پاکستان، رضا کاظم العیداوی از عراق، ناظره بتول از پاکستان، فاطمه صابری و زهرا رضازاده از افغانستان به رتبههای اول تا پنجم دست یافتند.
برگزیدگان معارف قرآن کریم اهل سنت نیز به ترتیب لیلا حسینی از کرمانشاه، فریده سعیدی از کردستان و سیده عالیه تیمار از هرمزگان بودند.
حکیمه آهنگر از البرز، الهام احمدشاهی از فارس، سیده ربابه حاتمی از خراسان شمالی، زینب رنجبرزاده از فارس و سیده فاطمه بنی هاشمی از قم نیز حائز رتبههای اول تا پنجم رشته معارف نهج البلاغه شدند و در رشته معارف صحیفه سجادیه نیز رتبههای برتر به فاطمه آزموده از خراسان شمالی، مریم شکرانی کوشکی از اصفهان، هنا دشتی از ایلام، سارا گلی اترآباد از خراسان رضوی و زینب آذرخشی ریحانی از خراسان رضوی اختصاص یافت.
در بخش مردان نیز نفرات برگزیده معرفی و جوایز این دوره از مسابقات به آنها اهدا شد.
بر این اساس و در رشته معارف قرآن کریم، محمد جواد رستمی از قم، حسین محمودی آهنگری از تهران، علیرضا جاوید از آذربایجان شرقی، سید علی صالحزاد از مازندران و مصطفی صالحی سده از اصفهان به مقامهای برتر دست یافتند و در بخش بینالملل نیز رتبههای اول تا پنجم به سلامالدین محمد امین از تاجیکستان، جعفر تراوری از مالی، علی آقاصفری از افغانستان، مگاجی علی رمات از نیجریه و سید اسدالله اصغری از افغانستان رسید.
هاشم وحیدیان از خراسان رضوی، محمد طهماسبی از کردستان و ادریس واحدی از خراسان رضوی هم حائز رتبههای اول تا سوم در رشته معارف قرآن کریم بخش اهل سنت شدند.
رتبههای اول تا پنجم رشته معارف نهج البلاغه نیز به ترتیب به آرش خالقی مقدم از اردبیل، هادی اسماعیلزاده از خراسان شمالی، محمد فاضل محمد حسینی از مرکزی، علی رفیعیان بهابادی از یزد و مجتبی سلماسی از تهران تعلق گرفت و در نهایزت و در رشته معارف صحیفه سجادیه نیز علی سوخکی از فارس، غلامحسین فاتحی از چهارمحال و بختیاری، علیرضا بیاتانی از اصفهان و احمد امینی بیرامی از آذربایجان شرقی حائز رتبههای برتر شدند.
بخش معارفی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در رشتههای قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه، طی روزهای اول تا ششم دی ماه و با حضور ۹۹ نخبه قرآنی از ایران و طلاب و دانشجویان جامعه المصطفی در مجتمع فرهنگی امامزاده سید علی(ع) برگزار شد.
بیانیه هیئت داوران بخش معارفی مسابقات سراسری قرآن کریم
هیئت داوران بخش معارفی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم بیانیه پایانی خود را در آیین اختتامیه صادر کرد.
بخشی از بیانیه هیئت داوران این دوره از مسابقات که در مراسم اختتامیه قرائت شد بدین شرح است:
بخش معارفی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم که سال جاری مقارن با ایام ولادت بانوی بی بدیل زمین و آسمان حضرت زهرای مرضیه سلام الله علیها با میزبانی شایسته اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم در شهر مقدس قم شهر علم و فقاهت در جوار بارگاه ملکوتی بانوی کرامت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها برگزار و جمع قابل توجهی از اندیشمندان و فرهیختگان از جمهوری اسلامی ایران و شرکت کنندگان غیر ایرانی در آن حضور یافتند، متضمن پیام حساس و مهمی برای علما و اندیشمندان جامعه متولیان امور فرهنگی، رسانه ملی و آحاد مردم آینده نگر است که همگان در مسیر تعمق و تتبع در متون معتبر دینی کاربردی ساختن ..
دستورات حیات بخش دین و جاری نمودن شیوه های عملی رهنمودهای الهی در سطح جامعه دارای مسئولیت بوده و باید کارآمدی دین را در اداره امور جامعه به اثبات رسانند.
این مهم محقق نخواهد شد مگر با فراگیری، تعلیم، شرح و تفسیر و تبیین ۳ اثر جاودانه قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه.
هیئت داوران بخش معارفی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم با سپاس به درگاه خداوند متعال و تشکر از شرکت کنندگان فرهیخته در این مسابقات، مراتب قدردانی خود را از ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه، مدیریت مرکز امور قرآنی و کارشناسان و کارکنان آن سازمان و همچنین ریاست، اساتید و کارکنان جامعه المصطفی العالمیه در قبال برپایی شایسته مسابقات مزبور اعلام داشته و خاضعانه از محضر مراجع عظام تقلید درخواست میکند تا به نحوی که مصلحت می دانند در مورد جلب توجه بیشتر اقشار مختلف مردم به این منابع درخشان دینی ضمن ارائه رهنمود، تدابیر شایسته اتخاذ فرمایند.
هیئت داوران ضمن تشکر از مدیریت حوزه های علمیه سراسر کشور، انتظار دارد که دروس مرتبط با قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه، در اولویت دروس حوزوی منظور شوند.
ضمن قدردانی از وزارتین آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با توجه به رسالت خطیر وزارت خانه های یاد شده، رجاء واثق دارد که حجم بیشتری از مطالب ارزشمند منابع نورانی یاد شده در متن کتب درسی و دانشگاهی لحاظ شود.
با تشکر از اهتمام رسانه ملی به نظر میرسد در زمینه ارائه برنامه های معارفی و مذهبی از طریق شبکه های مختلف اتخاذ تدابیر شایسته در راستای تعمیق برنامه های مزبور، ضروری باشد.
هیئت داوران امیدوار است از رهگذر حمایتهای بیشتر از سوی دولت و مجلس و سایر سازمانها و نهادهای فرهنگی کشور شاهد توسعه و رشد و گسترش معارف گران سنگ قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه در سطوح مختلف جامعه باشیم.
در پایان دوام توفیقات مروجین و خادمان قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه را از درگاه خداوند متعال مسئلت میداریم.